– Abbas truer med å trekke seg fra forhandlingene

Palestinernes president Mahmoud Abbas skal ha sagt at han trekker seg fra fredssamtalene hvis Israel igjen begynner å bygge på Vestbredden.

Hillary Clinton, Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu (i midten) og palestinernes leder Mahmoud Abbas (t.h.), hadde fredssamtaler i Netanyahys hjem i Jerusalemo onsdag kveld. USAs utenriksminister Hillary Clinton sier de to lederne er seriøse om å få til fred.

Foto: Alex Brandon / Afp

Det opplyser en anonym palestinsk tjenestemann etter møtet mellom Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

I løpet av samtalene skal Netanyahu ha sagt til Abbas at byggingen av israelske bosetninger i det palestinske området vil fortsette.

LES OGSÅ: Netanyahu: Mannen som vanligvis ikke viker

Da svarte Abbas: – Hvis byggingen av bosetninger fortsetter, stanser jeg forhandlingene.

LES OGSÅ: Abbas: Har folkets bør på sine skuldre

Tjenestemannen kom med opplysningene til nyhetsbyrået AFP sent onsdag kveld.

Mitchell: – Fremskritt

Uttalelsen står i kontrast til uttalelser fra USAs spesialutsending til Midøsten, George Mitchell, tidligere onsdag kveld.

Mitchell sa at de to lederne virker oppriktige i forsøket på å få til en fredsavtale, og at de også gjør fremskritt når det gjelder spørsmålet om de israelske bosetningene.

LES OGSÅ: – Abbas er min partner i fred

Netanyahu og Abbas har hatt en andre runde med samtaler tirsdag og onsdag. Onsdag kveld foregikk fredssamtalene i hjemmet til Israels statsminister i Jerusalem.

LES OGSÅ: – Siste sjanse for fred i Midtøsten

Fortsetter samtaler

USAs utenriksminister Hillary Clinton sa onsdag at de to partene er seriøse om å få til fred. Etter at hun hadde forlatt stedet, fortsatte Netanyahu og Abbas samtalene på tomannshånd.

– De to partene er enige om at forhandlerne deres vil fortsette disse samtalene neste uke, sa USAs spesialutsending til pressen onsdag kveld, ifølge AFP.

Da de første direkte fredsforhandlingene på to år tok til i Washington 2. september, ble partiene enige om å møtes omtrent annenhver uke.

LES OGSÅ: Nye fredsforhandlinger om to uker
LES OGSÅ: Lave forventningar til fredsforhandlingar

Volden fortsetter

Men samtidig som Israel og USA gjør alt for å fremstille prosessen som seriøs og fremgangsrik, er konflikten på bakken i ferd med å trappes opp.

Onsdag morgen avfyrte palestinere på Gazastripen én rakett og flere granatrunder mot det sørlige Israel. To av granatene skal ha inneholdt fosfor, ifølge israelsk politi. Ingen ble skadd i angrepet.

Litt senere svarte Israel med å bombe en smuglertunnel sør på Gazastripen. En 23-årig palestiner ble drept og tre andre palestinere såret.

LES OGSÅ: Palestiner drept i israelsk angrep

(Saken fortsetter under bildet)

Palestinere og utenlandske fredaktivister løper i dekning

Palestinere og utenlandske fredaktivister løper i dekning under et israelsk angrep tirsdag denne uken. I forkant av angrepet hadde en rakett og flere granater rammet sør i Israel.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Ordkrig med Hamas

Søndag ble tre palestinere drept i et annet angrep fra israelske styrker. I forkant hadde en rakett blitt avfyrt fra Gazastripen mot Israel.

LES OGSÅ: Bestefar (91) drept av israelske styrker

Hamas, som styrer på Gazastripen, er sterkt imot fredssamtalene, og ifølge en israelsk offiser gjør gruppa mindre for å stanse angrep mot Israel nå enn tidligere.
Israel vil ikke tolerere dette, fremholdt offiseren ifølge nyhetsbyrået DPA.

LES OGSÅ: Hamas fordømmer fredssamtalene

SISTE NYTT

Siste nytt