– Sjansen for at Hellas klarer seg er 50/50

Eurolandene har godkjent en ny krisepakke på 130 milliarder euro til Hellas. – Men det er en betydelig sjanse for at Hellas ikke klarer å få ned gjeldsgraden sin, sier analysesjef i First Securities.

Pål Ringholm

Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank First Securities sier det fortsatt er sjanse for at Hellas går konkurs, til tross for en ny redningspakke fra omverdenen.

Foto: NRK

– Dette er veldig gode nyheter for grekerne og for omverdenen som har blitt enige om et samlet vedtak. Men vi må huske på at Hellas må levere på det de har lovet, hvis ikke kan Hellas fortsatt komme til å gå konkurs eller så må naboene igjen inn med flere hjelpepakker. Det er fortsatt store muligheter for at dette ikke går bra for Hellas, sier analysesjef Pål Ringholm i Swedbank First Securities til NRK.

I en hemmelig EU-rapport kommer det også frem at det er en betydelig risiko for at Hellas vil trenge enda mer økonomisk krisehjelp i årene som kommer.

Hellas' statsminister Lukas Papademos

– Vi er svært fornøyde, sier en lettet gresk statsminister Lukas Papademos om den nye krisepakken eurolandene ble enige om natt til tirsdag.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

– Berettiget mistro

Avtalen om den nye krisepakken er ikke endelig vedtatt, men dersom sju parlamenter i Eurosonen godkjenner det som er bestemt får Hellas nesten tusen milliarder norske kroner til å restrukturere gjelden sin og styrke bankene.

– Det betydelige beløpet, og det at det er andre gang EU hjelper Hellas på denne måten gjør at det er mye skepsis til å inngå denne avtalen, sier Ringholm.

Han legger til at det er en utbredt, og berettiget mistro til om Hellas klarer å gjennomføre dette.

– Jeg tror sjansene for at det går bra er 50/50. Så det er en stor mulighet for at det faktisk ikke går bra, sier han.

Blant vilkårene det skal være enighet om er at Hellas skal fortsette sine innsparingstiltak, strengere overvåking av Hellas' budsjetter og forbruk og det skal opprettes en egen lånekonto for å sikre at Hellas bruker lånet til nedbetaling av gjeld. I tillegg vil flere bli sagt opp i offentlig sektor.

– Det er fortsatt harde tak for grekerne. Men de må gjennom det om de skal bli kvitt noe av gjelden, komme seg gjennom krisen og unngå konkurs, sier Ringholm.

Private må ta store tap

En nedskriving av gjelden på over 100 milliarder euro fra private investorer er en del av krisepakken.

– Man kaller det en frivillig nedskriving av gjelden. Men det er nesten som en velorganisert konkurs. De private investorene som har lånt ut penger til Hellas må ta meget store tap. De taper i realiteten rundt 70 prosent av det de har lånt ut. Det kan sammenlignes med tapene som investorer i land som Ecuador og Elfenbenskysten måtte ta, sier analysesjefen.

– Går alt bra så har Hellas om åtte år en gjeld på størrelse med Italias gjeld i dag, omtrent 1,2 ganger større enn sin økonomi, sier Ringholm, og legger til at selv da har de mye gjeld.

Avtalen må godtas av sju parlamenter, og de private investorene må godkjenne innholdet. Fristen for å godkjenne avtalen er satt til 20. mars.

Tror Hellas går konkurs før nyttår

Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror ikke Hellas har evne eller vilje til å gjennomføre alle innsparingene de har forpliktet seg til. Hun mener problemene kommer til å vende tilbake før utgangen av året, og at EU og IMF da vil sette foten ned.

– Vi tror at eurolandene med høyest kredittrating etter hvert får nok av å yte nødhjelp. Neste gang det dukker opp problemer, er tålmodigheten slutt, sier Due-Andresen til E24.

Hellas

Det har vært store opptøyer i gatene der en frustrert befolkning har satt fyr på bygninger og plyndret butikker.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

– Vi tror Hellas går konkurs før nyttår og at EU med denne krisepakken bare har kjøpt seg tid, legger hun til.

– Ikke slutt på opptøyene

Pål Ringholm tror ikke krisepakken vil sette en stopper for den siste tidens opptøyer i Hellas.

– Fordi denne pakken krever ytterligere innsparinger. Når flere offentlig ansatte mister jobben og minstelønn og pensjonen skal ned. Så jeg tviler på at vanlige folk blir mindre frustrerte av det som skjer nå enn det de har vært gjennom, sier han.

NETT-TV: Ny krisepakke ble klar i natt

Video Krisepakke for Hellas klar i natt

NETT-TV: Krisepakke for Hellas klar i natt

SISTE NYTT

Siste nytt