– 100 PKK-soldater drept eller såret

Mer enn 100 PKK-soldater skal være drept eller såret i kamper med sikkerhetsstyrker lørdag, hevder den tyrkiske hæren.

FILES-TURKEY-KURDS-UNREST

Arkivbilde: Det har de siste dagene vært harde kamper i Hakkari-provinsen sørøst i Tyrkia, nær grensen til Irak. Også i mai var det kamper mellom PKK og tyrkiske sikkerhetsstyrker. I byen den kurdiske byen Yuksekova ble flere bygninger ødelagt.

Foto: ILYAS AKENGIN / Afp

Soldatene fra Det kurdiske arbeiderpartiet PKK ble drept eller såret i kamper med tyrkiske sikkerhetsstyrker, ifølge det tyrkiske militæret. Men det er ikke kjent hvor mange som ble drept i kampene, melder Reuters.

Tyrkia og PKK har utkjempet en blodig konflikt i over 30 år, og etter at fredssamtalene brøt sammen i fjor, har det vært daglige sammenstøt mellom tyrkiske soldater og militante kurdere.

Ifølge Reuters er det flere år siden så mange soldater har blitt drept eller såret i løpet av en dag. De skadd soldatene skal ha tatt tilbake til Nord-Irak, hvor PKK har flere militærleirer i fjellet.

Tidligere i dag meldte tyrkiske myndigheter at åtte tyrkiske soldater og 13 kurdiske opprørere er drept i sammenstøt øst i Tyrkia.

Sammenstøtet fant sted fredag i et fjellområde i Van-provinsen øst i landet, opplyste provinsmyndighetene til det statlige nyhetsbyrået Anadolu lørdag formiddag.

I tillegg ble åtte soldater såret i sammenstøtet med PKK-medlemmene, melder Anadolu videre.

I et annet angrep fredag kveld ble to soldater og en landsbyvakt drept og tre andre vakter såret i et angrep mot en veisperring i Mardin sørøst i landet. PKK-geriljaen ble anklaget for å ha stått bak, skriver NTB.

PKK-demo i Tyskland

Lørdag tok om lag 30.000 kurdere til gatene i den tyske byen Köln for å vise sin misnøye med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Demonstrantene krevde også at PKK-leder Abdullah Öcalan må løslates.

Et stort antall politifolk var utplassert i byen for å hindre at de kurdiske demonstrantene støtte sammen med tyrkiske nasjonalister under protestmarsjen.

Demonstrantene ropte slagord som «Frihet for Öcalan» og bar bannere og flagg med bilde av den fengslede lederen for det kurdiske arbeiderpartiet PKK. Öcalan har sittet fengslet siden 1998 og soner en livstidsdom.

Arrangørene av lørdagens demonstrasjon sier den også var rettet mot Tyrkias angrep på kurdiske militser i Syria samt tyrkiske myndigheters straffeaksjoner etter sommerens kuppforsøk. Om lag 150.000 mennesker har blitt oppsagt fra jobbene sine og titusener er pågrepet siden kuppforsøket i juli.

GERMANY-PROTEST/

Kurdere i Tyskland demonstrerte til støtte for PKK og mot tyrkiske myndigheter i en massedemonstrasjon i Köln lørdag.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Minst 600 tyrkiske soldater har siden sammenbruddet av våpenhvilen blitt drept i sammenstøt med PKK-bevegelsen, som er ulovlig i Tyrkia. Ifølge myndighetene har mer enn 7.000 opprørere med tilknytning til PKK blitt drept i Tyrkia og det nordlige Irak, men dette tallet har ikke latt seg bekrefte på uavhengig vis.

Mer enn 40.000 mennesker har blitt drept etter at det kurdiske arbeiderpartiet PKK engasjerte seg med væpnet motstand i 1984.

SISTE NYTT

Siste nytt