Hopp til innhold

Nazi-tiltalt 96 åring for retten

En 96 år gammel kvinne møtte tirsdag i retten i Tyskland. Hun anklages for medvirkning til over 11.000 drap i konsentrasjonsleiren Stutthof.

En 96 år gammel tysk kvinne stilles for retten i Tyskland under anklager om nazi-deltakelse.

INNHENTET AV FORTIDA: En 96-år gammel kvinne er tiltalt for medvirkning til drap på 11.000 personer i konsentrasjonsleiren Stutthof i det okkuperte Polen.

Foto: Christian Charisius / Reuters

Da rettssaken opprinnelig skulle starte 30. september stakk hun av fra pleiehjemmet hun bor på, skriver tyske Deutsche Welle.

Men tirsdag møtte Irmgard Furchner opp i retten i ført ekstra stort skaut og munnbind som skjulte ansiktet hennes.

En rettsbetjent trillet kvinnen inn i rettslokalet i Itzehoe i nærheten av Hamburg i rullestol.

Germany Nazi Trial

Godt vakthold utenfor og innenfor rettslokalet i Itzehoe i Tyskland.

Foto: Markus Brandt / AP

Der fikk hun høre påtalemyndigheten lese opp tiltalen mot henne. Hun vil foreløpig ikke svare på noen spørsmål i saken, opplyste hennes forsvarer.

96-åringen er den første kvinnen på mange tiår som straffeforfølges for forbrytelser under nazistenes regime.

Sekretær for SS-kommandant

Hun anklages for medvirkning til drap på over 11.000 mennesker mellom 1943 og 1945 i Stutthof i det okkuperte Polen, skriver The Guardian.

Furchner var sekretær for SS-kommandanten i leiren.

I perioden juni 1943 til april 1945 jobbet hun i konsentrasjonsleiren under leirens leder Paul Werner Hoppe.

Påtalemyndigheten viser til at hun var ansvarlig for ledelsens korrespondanse og gjennom dette bidro til drift av leiren.

– Hennes rolle ga henne kunnskap om alle hendelser og alt som foregikk på Stutthof, inkludert massedrap, sa aktor Mazi Wantzen.

Til sammen tok nazister livet av 65.000 personer i konsentrasjonsleiren Stutthof i det okkuperte Polen under krigen, skriver Detsche Welle.

Blant de drepte var det «jødiske fanger, polske partisanere og sovjetiske krigsfanger» skriver det tyske nettstedet.

– Frisk nok til å gå i fengsel

Det at Furchner i september rømte fra pleiehjemmet der hun bor for å unngå å stille i retten, faller ikke i god jord.

– Da hun stakk av viste hun forakt for overlevende så vel som for rettsstatsprinsipper, sa visepresident Christoph Heubner i den internasjonale Auschwitz-komiteen.

– Hvis hun er frisk nok til å stikke av, er hun frisk nok til å gå i fengsel, tvitret Efraim Zuroff, en amerikansk-israelsk nazi-jeger.

En 96 år gammel tysk kvinne stilles for retten under anklager om nazi-deltakelse.

96-åringen satt i rullestol i retten tirsdag med en politimann plassert bak rullestolen. I september rømte hun fra pleiehjemmet hun bor på for å unngå å møte i retten.

Foto: Christian Charisius / Reuters

Zuroff har spilt en framtredende rolle i å få tidligere krigsforbrytere stilt for retten.

96-åringen stilles for en ungdomsdomstol ettersom hun var under 21 år da hun begikk de påståtte forbrytelsene, skriver NTB.

Ifølge politiet er hun iført en elektronisk fotlenke slik at påtalemyndigheten vet hvor hun oppholder seg til enhver tid.

Det var den 30. september hun rømte fra pleiehjemmet i byen Quickborn. Derfra tok hun tog til Hamburg der politiet fant henne og satte henne i arresten.

Nest eldste tiltalte

På samme tid som Furchner opprinnelig skulle møtt i retten, startet saken mot en 100 år gammel tidligere vakt fra konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.

Vakten, som sto tiltalt for medvirkning til drap på 3.518 mennesker, nektet straffskyld og fortalte retten at han ikke kjente til hva som foregikk i leiren.

Leirvakten og sekretæren er de to eldste som er tiltalt for sine angivelige rolle i nazistenes leirer.

Tiden i ferd med å renne ut

76 år etter at andre verdenskrig tok slutt, er tiden i ferd med å renne ut for å stille folk for retten. Men påtalemyndigheten har fortsatt åtte saker til vurdering, ifølge enheten som etterforsker forbrytelsene.

I løpet av de siste årene har flere saker måttet avbrytes fordi den tiltalte enten døde eller ikke var frisk nok til å bli stilt for retten.

Den siste dommen som er falt i en lignende sak, gjaldt den 93 år gamle tidligere SS-vakten Bruno Dey, som fikk to års betinget fengsel i juli i år.

En 96 år gammel tysk kvinne stilles for retten i Tyskland under anklager om nazi-deltakelse.

Dette er domstolen i Itzehoe nær Hamburg der saken føres. Dette er en ungdomsdomstol fordi kvinnen var 21 år da ugjerningene fant sted.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt