86 milliarder euro står på spill

Valgets vinner må gjennomføre knallharde økonomiske reformer. Ellers ryker kriselånet på rundt 800 milliarder kroner Hellas så sårt trenger.

EUROZONE-GREECE/ELECTION Thousands of supporters attend the final campaign rally for former Greek prime minister and leader of leftist Syriza party Alexis Tsipras prior to Sunday's general elections on main Syntagma square in Athens

Alexis Tsipras holder folkemøte i Aten fredag kveld i et siste forsøk på å vinne søndagens valg.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Grekernes krisepakke står på spill i søndagens valg. Landet trenger politisk stabilitiet nok til å gjennomføre de økonomiske reformer som er nødvendig for å unngå bankkollaps og å bli kastet ut av eurosamarbeidet.

Etter mye fram og tilbake ble en avtale framforhandlet i august. Den sikret en kriselån på 86 milliarder euro, eller rundt 800 milliarder norske kroner.

Et siste forsøk på å vinne valget

Tidligere statsminister og leder av Syriza holder sitt siste store valgmøte fredag kveld.

Valgkamp for Syriza

Mange tusen er møtt opp, men den elektriske stemningen før forrige valg er borte.

Foto: NRK

På scenen har han med seg flere ledende skikkelser i grasrotbevegelsene i Europa de siste årene, blant dem Pablo Iglesias, leder av partiet Podemos i Spania.

Valgmøte i Athen

Direkte fra Aten

– Tsipras mislyktes ikke og han kan fortsatt få til noen endringer i avtalen med kreditorene. Han er den beste til å lede oss videre og han kjempet til det siste, sier Teodor Hliadis til NRK i Aten.

– Vi kjempet kampen til slutt og vant terreng for vårt land, sier Syrizaleder Alexis Tsipras til Reuters og viser til at de fikk til forhandlinger med EU og de andre kreditorene.

Dødt løp

Syriza og Nytt demokrati ligger side om side foran søndagens valg, skal vi tro de siste målingene. Men ingen av partiene ligger an til å sikre seg 38 prosent, som ville ha sørget for flertall i nasjonalforsamlingen, som huser 300 seter.

Vil stemme på Tsipras

Manos Georgantas stemmer på Syriza.

Foto: Åse-Marit Befring / NRK

– Tsipras er ærlig og ikke korrupt som alle de andre, sier Manos Georgantas til NRK.

Greece Elections Evangelos Meimarakis

Partileder Vangelis Meimarakis i Nytt Demokrati ble hyllet av sine tilhengere i Aten torsdag.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Syriza får 24,5 prosent, mens Nytt demokrati får 24 prosent fredagens måling fra Metron Analyse, som er laget for ANT1 TV i Aten. Gylldent daggry får 5,4 prosent, mens kommunistene, KKE får 4,7 prosent.

– Spørsmålet er klart. Skal vi høre på falske løfter og ønskedrømmer, eller gå framover med en ansvarlig, nasjonal plan?, spør partileder Vangelis Meimarakis i Nytt demokrati til sine tilhengere i Aten, skriver Reuters.

Flertall for reformer

I Brüssel følger politikere og byråkrater nøye med. De ønsker seg en bred oppslutning om de økonomiske reformene ladnet trenger for å komme på rett kjøl.

De fleste partiet som deltar i valget - inkludert Syriza og Nytt demokrati - har forpliktet seg til avtalen med kreditorene. De fleste grekere, mellom 65 og 70 prosent, mener at det som ligger i avtalen må gjennomføres.

SISTE NYTT

Siste nytt