NRK Meny
Normal

Nyvalg i Hellas: Tsipras leverer avskjedssøknad

Den greske statsministeren Alexis Tsipras kunngjorde i kveld at han trekker seg. Tsipras kom med kunngjøringen i en tale i gresk TV, der han også varslet at det blir valg til ny nasjonalforsamling den 20. september.

Tsipras går av

Den greske statsministeren kunngjorde i kveld at han vil levere sin avskjedssøknad.

Foto: Skjermdump

Den greske statsministeren har i dag sittet i krisemøter med sine ministre for å drøfte planene om nyvalg. Bakgrunnen for dette er den sterke splittelsen i regjeringspartiet Syriza etter at Hellas inngikk avtale med sine kreditorer om en ny krisepakke.

Sterk misnøye

Avtalen med Pengefondet og Euro-landene innebærer nye harde innstramninger for kriserammede grekere, og misnøyen med avtalen har vært sterk i venstrefløyen i Syriza.

Misnøyen kom til overflaten for fullt da den greske nasjonalforsamlingen i forrige uke hadde avstemning om den nye kriseplanen. Da sa flere av partiets folkevalgte at de vurderte i bryte ut og danne et eget parti.

Misnøye med ny låneavtale

'Nei til Euro' står det på denne transparenten. Det er sterk misnøye med låneavtalen greske myndigheter har gjort med sine kreditorer.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Allerede da varslet statsminister Alexis Tsipras at han trolig ville skrive ut nyvalg.

Erklæring i kveld

Regjeringskilder i Aten opplyste tidligere i dag at statsministeren ville komme med en erklæring om at han trekker seg.

Statsministerens avgang er en statsrettslig formalitet som åpner for at han kan lede valgkampen for sitt parti Syriza.

Ifølge meningsmålingene er Tsipras fortsatt den mest polulære politikeren i Hellas, og de fleste kommentatorer tror hans parti vil vinne et nyvalg, til tross for splittelsen i partiet.

Avtalen i havn

Nyvalg i Hellas

Det går mot valg til ny nasjonalforsamling i Hellas den 20. september.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Den nye låneavtalen med Euro-landene og IMF innebærer at Hellas får et lån på nærmere 800 milliarder kroner over tre år.

Det betyr at den greske krisa er over på kort sikt, men det er fortsatt store utfordringer på lengre sikt.

Det varslede nyvalget om en drøy måned vil derfor ikke skape problemer for de utbetalingene som er avtalt de neste månedene. Men det store spørsmålet er hva en ny nasjonalforsamling vil gjøre i forhold til de harde sparetiltakene som grekerne har forpliktet seg til i årene fremover.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt