NRK Meny
Normal

70 millioner til Afghanistan-valg

Norge gir pengestøtte til gjennomføringen av årets presidentvalg i Afghanistan.

Valgregistrering i Afghanistan
Foto: Allauddin Khan / AP

Regjeringa har bestemt seg for at 70 millioner norske kroner skal brukes for å hjelpe afghanerne med forberedelse og gjennomføring av årets presidentvalg.

Afghanistan skal velge sin president den 20. august i år, og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er så glad for at en dato nå er satt at han åpner lommeboka.

- Dette er en viktig avklaring som vil gjøre det internasjonale samfunnet i stand til å yte afghanerne nødvendig støtte i form av sikkerhet og internasjonale valgobservatører, sier utenriksministeren.

Det er Gahr Støres utenriksdepartement som nå bevilger millioner til det Afghanske valget. Pengene skal brukes til blant annet styrking av den uavhengige valgkommisjonen, etablering av en uavhengig klagekommisjon som skal kvalitetssikre nominasjonsprosessen, etablering av en uavhengig mediekommisjon som skal overvåke mediedekningen av valgene, støtte til uavhengig afghansk observasjon av valgene og utarbeidelse av valgmateriell.

Jonas Gahr Støre hilser på elever i Afghanistan

Jonas Gahr Støre på et tidligere besøk i Afghanistan.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Den norske støtten skal koordineres av FN, og Gahr Støre håper demokratiet i landet kan komme et skritt videre.

- Det er viktig at valgene blir gjennomført slik at bredest mulig deltakelse kan sikres. Dette er helt avgjørende for å styrke demokratiet i Afghanistan, sier utenriksministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt