NRK Meny
Normal

306 personer omkom i jordskjelvene i Iran

306 personer er bekrefta omkommet etter de to jordskjelvene i Iran lørdag. Storparten av de døde er kvinner og barn, ifølge landets helseminister.

Lørdag ble Iran rysta av to kraftige jordskjelv i nærheten av byen Tabriz, nordvest i Iran. Skjelvene skapte stor panikk blant innbyggerne, som ble bedt om sove utendørs av frykt for nye skjelv.

Lørdag opplyste myndighetene i Iran at 180 personer var bekrefta omkommet i skjelvene. Mandag steg dødstallet til 306, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Myndighetene avslutta redningsoperasjonene søndag, med begrunnelsen at alle som kunne reddes, har blitt redda. De fortsetter imidlertid søket etter døde.

Flest kvinner og barn

Ifølge Irans helseminister Marzieh Vahid Dastjerdi er det 219 kvinner og barn og 49 menn blant de omkomne. Fordi flere ble begravd av familiemedlemmer før myndighetene kom til stedet, mangler de informasjon om flere av de omkomne.

Dastjerdi opplyser at 2011 av de 3037 skadde ble gitt førstehjelp på stedet, og at resten ble frakta til sykehus for behandling.

Over 700 operasjoner ble utført på jordskjelvofre i helga.

36 etterskjelv

De to jordskjelvene hadde en styrke på 6,5 og 6,3, og ble etterfulgt av minst 36 etterskjelv. Store ødeleggelser kombinert med fare for nye etterskjelv gjør at flere tusen personer har bodd under åpen himmel de siste døgnene.

– Siden det første etterskjelvet har folk sovet ute i parker. Femti eller seksti prosent av innbyggerne flyttet ut i parkene, mens de modigste fortsatt bodde hjemme. Klokka to kom det et nytt etterskjelv, og jeg tipper at nitti prosent av innbyggerne flyttet utenførs etter det. Nå har folk bodd ute i to dager, sier Mr. Ansari, som bor i Tabriz, til nyhetsbyrået AP.

Ifølge myndighetene er det satt opp mer enn 5000 telt for å huse de mange tusen som ikke lenger kan bo hjemme.

Frykt for sykdommer

Lederen for Irans katastrofeservice, Gholamreza Masoumi, advarer samtidig om mulige utbrudd av infeksjonssykdommer i de jordskjelvramma områdene.

Dårlige sanitærforhold, samt mangel på rent vann og vaskemuligheter, øker sjansen for sykdommer blant befolkningen.

– Et annet viktig område er alle kadavrene som ligger i området og i drikkevannskildene, sier Masoumi til AFP.

20 landsbyer totalskadd

Det første skjelvet hadde episenter 9,9 kilometer under bakken, rundt 60 kilometer utenfor storbyen Tabriz, en by med 1,5 millioner innbyggere. Det andre, som av
ekspertene blir beskrevet som et sterkt etterskjelv, rammet omtrent på samme sted, like i nærheten av byene Varazqan, Ahar og Heris.

De største byene i nærheten kom fra det med kun mindre skader, mens et titalls landsbyer ble fullstendig rasert.

20 landsbyer ble totalskadd under skjelvene, i tillegg fikk over 230 landsbyer store skader, opplyser iranske Røde Halvmåne.

Iranske myndigheter har etablert et fond som skal sørge for rask gjenoppbygging av hus i fjellregionene før de verste vintermånedene setter inn.

Iran blir jevnlig utsatt for jordskjelv. I 2003 ble 26.000 personer drept av et skjelv med en styrke på 6,6.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt