230 døde av gulfeber i Brasil

Flere enn 700 mennesker er smittet og millioner av brasilianere blir nå vaksinert mot gulfeber. Den fryktede sykdommen har tatt 237 menneskeliv.

Vaksineres mot gulfeber

En gutt i São Paulo protesterer høylytt når han får vaksinen mot gulfeber.

Foto: Nelson Almeida / AFP

I delstaten Rio de Janeiro er ti millioner mennesker allerede vaksinert, men fire millioner har ennå ikke fått det beskyttende sprøytestikket. 50 prosent av dem som blir alvorlige syke av gulfeber, dør i løpet av 10 til 14 dager. (se faktaboks)

Thiago Loyola

Thiago Loyola er glad for at han endelig har fått tatt vaksinen.

Foto: AP

– Jeg er glad for dette tilbudet. Det er viktig å ta vaksinen, å ikke utsette det, sier Thiago Loyola. Han har nettopp vært i teltet myndighetene i Rio har fått satt opp. Der får byens innbyggere vaksinen gratis.

I løpet av de fire første ukene i januar ble det registrert en kraftig økning av tilfeller i de tett befolket delstatene Rio de Janeiro, São Paulo og den sørlige delstaten Minas Gerais, melder Verdens helseorganisasjon.

Sprer seg til nye områder

– Vi står her fra klokka åtte om morgenen til klokka 17. Vi stiller opp i helgen, så folk kan ta vaksinen på en fridag. Det er viktig for å unngå sykdommen, sier Luiz Teixeira som er helseminister i Rio.

Luiz Teixeira

Rios helseminister Luiz Teixeira sier de har vaksinert ti millioner mennesker, men at fire millioner gjenstår.

Foto: AP

Brasilianske myndigheter sier sykdommen har spredd seg til mer befolkede områder.

I São Paulo er 102 mennesker døde. Bare 50 prosent er vaksinert og myndighetenes kampanje blir forlenget fram til 16. mars, skriver Noticias.r7.

Gulfeber forekommer i store deler av tropisk Afrika og Sør-Amerika, men fram til i fjor hadde Brasil bare hatt et fåtall tilfeller av gulfeber i året. Da økte plutselig tallet og en første vaksinekampanje ble gjennomført. Utbruddet ble rapportert over, men nå har altså sykdommen blusset opp igjen.

Anbefaler nordmenn å vaksinere seg

Det norske Folkehelseinstituttet anbefaler alle som skal reise til Brasil, unntatt den nordøstre delen av landet, å vaksinere seg mot gulfeber.

I dag krever ikke brasilianske myndigheter vaksine.

– Vi anbefaler at de som skal oppholde seg i Brasil vaksinerer seg mot gulfeber minst ti dager før avreise, bortsett fra ved reise til Fortaleza, Natal og Recife i den nordøstre delen av landet, sier seniorrådgiver Emily MacDonald på instituttets hjemmeside.

Vaksinetelt i Rio

I et telt i Rio de Janeiro kan folk komme og få vaksinen gratis.

Foto: AP

SISTE NYTT

Siste nytt