NRK Meny
Normal

Gulfeber-epidemi herjer i Brasil

Brasil står overfor det største utbruddet av gulfeber på 17 år. Så langt har 40 personer mistet livet.

BRAZIL-YELLOW FEVER-OUTBREAK

I KØ: Folk i Minas Gerais står i kø for å bli vaksinert mot gulfeber.

Foto: DOUGLAS MAGNO / AFP

Samtidig som mange søramerikanske land fortsatt kjemper mot zikaviruset har helsedepartementet i Brasil nå bestilt 11,5 millioner vaksiner i et forsøk på å takle et nytt utbrudd: virussykdommen gulfeber.

Brasil har så langt registrert 70 tilfeller av smitte og 40 personer har omkommet som følge av sykdommen i løpet av de siste to månedene. Utbruddet er det største siden år 2000, ifølge BBC.

Frykter spredning

Gulfeber er, i likhet med zikafeber, forårsaket av et virus som spres via mygg. Vaksinasjon er det beste forebyggende tiltaket mot sykdommen, ifølge WHO.

Det er den sørlige delstaten Minas Gerais i Brasil som hovedsakelig er rammet at utbruddet, og guvernøren i delstaten har erklært unntakstilstand i en rekke byer i frykt for at viruset skal spre seg.

Det har også blitt registrert noen tilfeller av viruset i São Paulo, og nylig i Espiritu og Bahia, som er Minas Gerais' nabostater. Rundt 5,5 millioner vaksiner har allerede blitt sendt til fem stater som ligger i risikosonen for utbrudd. Det er uklart hva som er bakgrunnen for det nye utbruddet.

Anbefaler vaksine

​Gulfeber forekommer i store deler av tropisk Afrika og Sør-Amerika, men Brasil har bare hatt et fåtall tilfeller av gulfeber de siste årene. Nå er over 300 personer til observasjon, mistenkt for å ha blitt smittet.

Brazil Yellow Fever

VAKSINE: Vaksinasjon er det beste forebyggende tiltaket mot gulfeber.

Foto: Eraldo Peres / AP

Helsemyndighetene anbefaler at alle som reiser i Minas-området, eller i andre områder med bekreftede tilfeller av smitte, vaksinerer seg.

Jimmy Withworth, professor ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, betegner utbruddet som uvanlig.

– Men jo flere tilfeller du ser jo større blir sannsynligheten for at det tar av i urbane regioner, sier han til BBC.

Han påpeker at brasilianske myndigheter ser ut til å ha nok vaksiner på lager, og at de har satt i gang viktige tiltak for å hindre smitte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt