Hopp til innhold

150.000 takket nei til te-selskapet

TV-komikerne Jon Stewart og Stephen Colbert arrangerte en gigantmønstring foran kongressbygningen for å forsøke å gjenopprette den politiske roen og/eller frykten før kongressvalget tirsdag.

Jon Stewart og Stephen Colbert

Jon Stewart (t.h) og Stephen Colbert hyllet det amerikanske flagget og verdiene under lørdagens massemønstring.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Jon Gelius

I strålende høstvær hadde nærmere 150.000 amerikanere kledd seg ut og mange bar synlige tegn og plakater om at de nå var lei av den politiske kranglingen. Nå vil de ha handling.

– En perfekt samling

Det hele startet med et show av de to kjente satirikerne som sammen med en lang rekke kjente musikere gjorde dette til en gigantisk utendørskonsert, tre dager før mellomvalget.

– Dette er en perfekt demografisk samling av det amerikanske folk, åpnet Stewart med.

– Som dere vet, er det for mange hvite mennesker er det rasistisk, mens har du for mange fargede må du be om noen spesielle rettigheter, slik som å få spise på restaurant.

En antidemonstrasjon

Arrangementet som fant sted på "The Mall", som ligger mellom kongressbygningen og Washington-monumentet, var et svar på den høyreekstreme Fox News-stjernen Glenn Beck som samlet nesten like mange mennesker i Washington i august under slagordet «Gjenopprett æren».

Dette var i mye større grad et show enn en politisk manifestasjon, der de to komikerne øvde med publikum på å være stille, gråte, le og le hysterisk som politiske kommentatorer.

En Tea Party demonstrant under Jon Stewarts massemønstring.

Publikum viste med all tydelighet hva man skal gjøre med te.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Showet inneholdt alt hva en amerikansk hyllest til sitt eget land skal inneholde. Amerikanske soldater i uniform, en prest som ba forbønn og selvfølgelig den amerikanske nasjonalsangen.

Men i motsetning til Beck massemønstring for noen måneder siden var det en rolig atmosfære og ingen høylytte protester. Dette var en antidemonstrasjon.

Ble enige om «Love train»

Stewart og Colbert har på få år vokst fram til å bli det liberale og progressive Amerikas favorittkomikere på MTVs Comedy Central.

Stewarts program Daily Show kan ses både på CNN og på NRK2. Med stor effektivitet bruker han satire for å henge ut politikere på høyresiden.

Mens Stewart snakket på vegne av dem som ønsker å få tilbake den sunne fornuften i politikken, hauset hans komi-kollega Colbert opp frykten, som han mener er en av bærebjelkene i det amerikanske samfunnet.

En demostrant under Jon Stewarts massemønstring

Det var en rolig stemning og mange rasjonelle mennesker hadde møtt opp for til tider å hviske sin mening.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Som eksempel på hva Stewart mener hentet han inn Yusuf Islam, mannen som tidligere kjent som Cat Stevens, for å synge sin hit «Peace Train», bare for å bli avbrutt av Colbert som trakk frem Ozzy Osborne som sang sin «Crazy Train». Før de to ble de enige om å introdusere O’jays «Love Train».

Ligger dårlig an

Demokratene ligger dårlig an i valget på nytt Senat og enda dårligere an i kampen om Representantenes hus, og stemningen er så som så i den demokratiske leiren – så denne mobilisering kan hjelpe partiet som sliter mot de langt mer aggressive motstanderne på høyrefløyen i amerikansk politikk.

Frontfigur i Tea party bevegelsen har vært Sarah Palin, som med et klart budskap om å pensjonere, sparke eller kvitte seg med alle demokratiske lederskikkelser i den amerikanske Kongressen har vippet mange erfarne Republikanske politikere av pinnen i nominasjonsprosessen.

Men selv om Republikanerne skulle gjøre det svært godt i mellomvalget på tirsdag, er det liten grunn for dem til å slå seg på brystet, mener forsker Hilde Eliassen Restad ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

– Tillitsmålinger viser at velgerne har enda mindre tiltro til Kongressen enn til presidenten.

– Og tilliten til Republikanernes utvalgte er enda mindre enn tilliten til
Demokratene. De straffes fortsatt for hvilken tilstand George W. Bush og det republikanske styret etterlot landet i, sier Eliassen Restad.

Republikanske velgere er mer misfornøyde enn demokratiske velgere. Sinnet er rettet mot det politiske styringssystemet generelt og mot politikken til Obama-regjeringen og eksplosjonen i offentlig pengebruk spesielt.

Mange hadde med seg plakater under Jon Stewart sin massemønstring

Mange av plakatene gjorde narr av republikanske velgere.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt