Kaffe mot te i kongressvalget

Den konservative Tea Party-bevegelsen i USA har fått sitt motstykke, nemlig det liberale Coffee Party.

Coffe Party
Foto: Coffee Party

- Jeg var så lei hele Tea Party-bevegelsen, og ønsket å si hva jeg mente. Overalt hvor de presenteres, fremhever de at «de er det virkelige Amerika». Det er de ikke, sier filmskaperen Annabel Parker (41).

Te-makten

Annabel Park

Annabel Park (41) startet det hun trodde skulle bli en intern venneprotestside, men som nå har vokst til en politisk grasrotbevegelse.

Foto: Edouard Guihaire / Afp

Nytt teselskap herjer i USA har blitt en folkelig maktfaktor i amerikansk politikk foran det viktige mellomvalget 2. november, hvor hele Representantenes Hus og en tredjedel av Senatet er på valg. I tillegg er det guvernørvalg i 37 delstater.

Tea Party-begevelsen, som har tatt navnet fra det Det originale teselskapet i 1773 , slo ut det mange trodde var sikre republikanske kandidater i flere delstater i nominasjonsprosessen.

70 «Tea Party-godkjente kandidater» står på de republikanske valgsedlene.

Store teselskap med tusenvis av deltakere har blitt holdt over hele USA siden det virkelige tok fart ved årskiftet.

Tea Party-kandidatene og aktivistene protesterer mot skatt, staten, helsereformen, den høye arbeidsledigheten - og ikke minst president Barack Obama - som er motstander nummer én.

Kaffe mot te

Men der ultrakonservative amerikanere har fått sin te, har liberalerne fått sin kaffe.

Coffe Party startet som en personlig Facebook-side i januar. Navnet ble valgt med humor, men meningen bak var absolutt ingen spøk.

Annabel Park startet siden som et forsvar for president Barack Obamas omstridte helsereform. Reformen ble møtt med en storm av kritikk av Republikanerne i Kongressen og i deler av media, ikke minst den konservative delen, og Park ble oppgitt.

I tillegg ble hun opprørt av at alt regjeringen kom med, ble møtt med taktisk motstand i Kongressen av Republikanerne.

Facebook-siden til Park var ikke før oppe, før de første tilhengerne sluttet seg til. En artikkel i Washington Post gjorde oppmerksomheten og interessen enda større.

Coffe Party har nå mer enn 300.000 tilhengere. Det er langt mer enn hva både det demokratiske og republikanske partiet har på sine offisielle Facebook-sider med henholdsvis 150.000 og 186.000 tilhengere.

- Dette er et folkelig svar til Tea Party-aktivistene, selv om vi foreløpig ikke er så mange som dem, ennå, sier Park.

Hun hadde ikke trodd at sin egen frustrasjon skulle deles av så mange.

Vil ha samarbeid

På nettsiden www.coffeepartyusa.com drives det nettbasert politisk aktivitet. Bevegelsen har sin egen You Tube-kanal og Twitter-feed. Det er allerede opprettet flere lokale grasrotgrupper som er engasjert foran valget om en uke.

Arrangerte politiske debatter livestreames på og «virtuelle rådhus» mottar opptil fire millioner innspill hver dag.

Coffee Party definerer seg som en uavhengig politisk bevegelse som «gir en stemme til amerikanere som ønsker politisk samarbeid til alles beste».

Bevegelsen poengterer at den føderale regjeringen ikke er en fiende av folket, slik Tea Party-bevegelsen fremstiller enhver regjering som, men tvert imot resultatet av folkets vilje gjennom demokratiske valg.

Government

of the People

by the People

for the People

Slagrod fra Coffee Party

De sier de står i motsetning til Tea Party-bevegelsens mål om å stanse en «inngripende stat til fordel for mer frihet og makt til det enkelte individet, fundert på folkevett og grunnloven».

Misnøyen med, og motstanden mot, de føderale myndighetene har ikke vært større i USA på over 14 år, viser meningsmålinger.

Jeg beholder mitt våpen, min frihet og mine penger. Du kan beholde «the Change».

Budskap fra Tea Party-tilhengerne til president Barack Obama

- Tea Party-bevegelsen er en gjenopplivning av det ekstreme og sosialkonservative ytre høyre. Flesteparten av medlemmene er kristne, hvite aktivister.

- Og i hovedsak stiller de seg bak folk som har makt og penger, sier medlemmet Gregg Reynolds (65) til AFP og mener bevegelsen med det motsier seg selv i mål og middel.

Kaffeaktivistene påpeker at Tea Party-bevegelsen har tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin som frontfigur, den konservative TV-kanalen Fox News som talerør og pengesterke givere bak.

Tea Party-møte i Phoenix, Arizona

Raseriet over arbeidsløsheten og de økonomiske tilstandene retter seg mot president Obama.

Foto: Joshua LOTT / Afp
Tea Party-møte i Pasadena, California

Mange i Tea Party-bevegelsen mener grunnloven holder som styringsmekanisme.

Foto: Chris Carlson / Ap

Selv fremhever de forskjellighetens USA og mener toleransen i det amerikanske samfunnet bør brukes som en styrke.

Et splittet USA

Kaffe-grunnleggeren Annabel Park sier hun alltid har ligget nærmere Demokratene enn Republikanerne i politisk grunnsyn. Men at hun ikke vært noen hardbarket partitilhenger - selv om hun tidligere har støttet demokratiske politikere.

I medlemsrekkene finnes det også velgere som gav sin stemme til George W. Bush, men som nå synes den republikanske politikken ikke er konstruktiv.

Mange av medlemmene er bekymret for den økende splittelsen i USA, som for alvor kom til syne etter at høyesterett gav George. W. Bush seieren i det kaotiske valget i 2000.

En splittelse Obama lovet å forene, men ikke har klart. Tvert i mot er USA blitt enda mer delt i to motpoler.

Kaffeaktivistene sier de vil pushe på, slik at reformene som ble lovet under valgkampen i 2008, gjennomføres. De mener USA trenger å endres i retningen som Obama og Demokratene kjemper for.

Men fremfor alt trenger USA borgere som bryr seg, mener de, og har lansert en nettkampanje for å få folk til å stemme ved det kommende valget.

Og selv om også kaffeoppslutningen sprer seg, er det foreløpig langt frem til motstanderen som bare i forrige uke samlet tusenvis til skattebetalernes marsj i hovedstaden Washington.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt