Hopp til innhold

Komikere slåss om politisk oppmerksomhet

Komiker Jon Stewart ønsker å samle tusenvis for å skape litt ro i amerikansk politikk, men får «konkurranse» av en annen amerikansk satiriker.

Video Jon Stewarts marsj

Video: Klokken 18.00 norsk tid samles tusenvis av mennesker i Washington for å marsjere.

Jon Gelius

Jon Stewart omtales ofte som kongen av politisk satire i USA. I ettermiddag norsk tid, står han midt hjertet av Washington som
initiativtaker til en massemønstring amerikanerne knapt har sett før.

– Gjenopprett tilregneligheten

Under slagordet «Restore Sanity» eller «gjenopprett tilregneligheten», ønsker Jon Stewart å samle alle dem som ikke skriker seg hese i demonstrasjonstog eller protesterer høylytt i radio og TV.

– Massemønstringen er åpen for alle uansett politisk ståsted, sier Stewart, som mener støy skygger for den virkelige politiske debatten.

Samtidig i Washington vil komiker Stephen Colbert arrangere sin motdemonstrasjon, «March to Keep Fear Alive».

Jon Stewart

Jon Stewart har harselert med Tea Party bevegelsen på sitt show The Daily Show.

Foto: Kevin Fitzsimons /Comedy Central / NRK
Stephen Colbert

Stephen Colbert ønsker å opprettholde frykten i det amerikanske samfunnet.

Foto: Comedy Central

Selv om humorduoen har vitset om sine arrangementer på hvert sin TV-show i månedsvis, er det flere som mener de to har et viktig poeng.

Denne uken hadde over 130.000 meldt sin interesse for arrangementene, og flere lager sine egne støtte-protestmarsjer rundt om i hele USA.

– Det er flere enn meg som blir frustrert over å se hvordan Tea Party bevegelsen holder på, og hvor mye pressedekning de får, sier Jim Baum, som arrangerer en støttemarsj i Seattle lørdag, til Los Angeles Times.

Kritisk til amerikansk presse

Jon Stewart er svært kritisk til amerikansk politisk journalistikk og omtaler medias dekning av det han kaller politisk støy som galskapen i amerikansk politikk.

Massemønstringen, som skjer helt på tampen av valgkampen, har nøyaktig samme ramme som den Tea Party-bevegelsen gjennomførte tidligere i høst - og som Jon Stewart har harselert med i sine programmer.

Den samfunnskritiske talkshow-verten ble denne uken kåret til den mest innflytelsesrike amerikanske mann i 2010 av nettstedet AskMen. Over en halv million stemte på den populære TV-stjernen.

På de neste plassene fulgte Microsofts Bill Gates, Facebook-gründer Mark Zuckerberg, Apples Steve Jobs og rapperen Kanye West.

USAs president Barack Obama gjester The Daily Show og Jon Stewart.

USAs president Barack Obama gjestet The Daily Show og Jon Stewart denne uka.

Foto: Charles Dharapak / Ap

USAs president Barack Obama toppet den samme listen for to år siden, falt ned til tredjeplass i fjor for i år å ende som nummer 21 på listen over de mest innflytelsesrike amerikanske menn.

Obama var selv gjest hos Stewart , som den første sittende presidenten, tidligere uken. Han gjorde det, ifølge Det hvite hus, for å nå ut til de unge velgerne og få dem til å stemme på tirsdag.

Demokratene ligger dårlig an i valget på nytt Senat og enda dårligere ann i kampen om Representantenes hus, og stemningen er så som så i den demokratiske leiren - selv om de mobiliserer til siste slutt.

Flyr høyt

Tea Party-aktivist

En Tea Party-aktivist gir tydelig uttrykk for sine holdninger.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Stemningen er langt bedre hos aktivistene i Tea Party Movement.

Med egen buss har Tea Party-bevegelsen de siste to ukene fartet fra delstat til delstat. Deres valgekspress startet i Nevada og ender opp på andre siden av landet i Massachusetts på mandag..

Frontfigur på mesteparten av turen har vært Sarah Palin med klart budskap om å pensjonere, sparke eller kvitte seg med alle demokratiske lederskikkelser i den amerikanske Kongressen.

Tea Party-bevegelsen har gitt Republikanerne vind i seilene, og grasrotengasjementet for skattekutt og mindre offentlig styring har gitt gjenklang på meningsmålingene.

På en av de siste målingene til CBS og New York Times får republikanerne 46 prosents oppslutning mens demokratene får 40.

Trøsten for Obamas partifeller, er at hele 12 prosent i denne meningsmålingen ikke har bestemt seg for hva de skal stemme over helgen.

Prinsippene går unna

Desperasjon har preget deler av valgkampinnspurten, hvor kampen mange steder er svært jevn.

En demokratisk kongressrepresentant fra Nord Dakota som står i fare for å miste plassen sin, kjøpte seg reklameplass på TV for å beklage sin stemmegivning i Kongressen, i håp om å få tilgivelse og ny tillit.

En fagforeningsgruppe spiller på frykt i sin politiske reklame og advarer mot å stemme på Republikanerne fordi de angivelig vil øke pensjonsalderen til 70 år:

Men tre dager før valget virker Tea Party-bevegelsen svært så seierssikker. Frontfigur Sarah Palin snakker allerede om presidentvalget i 2012 som det neste store for grasrotopprøret.

Både Palin og president Barack Obama bruker helgen på ulike valgkamparrangementer og forflytter seg med ekspressfart.

Ingen av dem blir å se på massemønstringen til Stewart - hvor ingen helt hva som kommer til å skje eller hvilket program arrangementet kommer til å følge.

Marsjen starter klokken 18 norsk tid.

SISTE NYTT

Siste nytt