15 milliarder kroner til flyktninger i nærområdene

G7-landene og golfstatene lover 15 milliarder kroner i støtte til FN-avdelingene som hjelper flyktninger i deres nærområder.Tyskland og Norge skal arrangere en giverlandskonferanse for de syriske flyktningene i januar.

Syria Libanon flyktninger

FN har manglet penger til å drifte flyktningleirene sine på en forsvarlig måte.

Foto: HASSAN ABDALLAH / Reuters

Det ble tirsdag kveld kunngjort på et toppmøte som holdes i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York. Tyskland leder møtet der G7-landene, fire golfstater og flere europeiske land deltar.

– Vi har besluttet at vi sammen skal skaffe 1,8 milliarder dollar (15 milliarder kroner) til FNs internasjonale hjelpeorganisasjoner, særlig Verdens matvareprogram og FNs flyktningbyrå, sa Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Han hadde i forkant av møtet lovet at Tyskland skal bidra med ytterligere 100 millioner euro til å hjelpe syriske flyktninger i Jordan, Libanon og Tyrkia.

Underfinansiert

– De som tar vare på flyktningene, særlig Verdens matvareprogram og FNs flyktningbyrå, er dramatisk underfinansiert. Jeg mener vi har all grunn til å gjøre alt for at folk ikke forlater Syrias naboland på grunn av matmangel, sa han og oppfordret videre de andre landene til å øke sine bidrag.

Foruten Tyskland, omfatter G7-gruppen Storbritannia, Canada, Frankrike, Italia, Japan og USA.

Norge skal også bidra

Også Norge, Sverige, Sveits, Østerrike, Nederland, Tyrkia, Forente arabiske emirater, Kuwait, Qatar og Saudi-Arabia var invitert til møtet.

Børge Brende

Børge Brende er fornøyd med at verdenssamfunnet øker støtten til flyktningene i Syria og i nabolandene.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Det kan ikke fortsette med at FNs hjelpeoperasjoner i Syria og nabolandene er finansiert med mindre enn 40 prosent av behovet, sier Norges utenriksminister Børge Brende til NRK.

– Det fører til at barn ikke har noe fremtid fordi de ikke får skolegang, og det fører til at matrasjonene nå er kuttet ned., Det fører selvsagt til at flykninger ønsker å dra fra området og setter kursen mot Europa. De flykter fra en situasjon der de ikke en gang har de grunnleggende tjenesten.

Giverlandskonferanse

– Norge vil jo øke sitt humanitære bidrag med en milliard neste år, sier Brende. Og budsjettet som legges fram neste uke vil vise at Norge aldri tidligere har stilt med mere ressurser til humanitær hjelp. Men vi står også overfor historiske utfordringer.

I januar skal Norge og Tyskland gå sammen om å arrangere en giverlandskonferanse for flyktningene fra Syria.

– Det var stor interesse rundt en giverlandskonferanse som Tyskland og Norge ønsker å være vertskap for, sier Børge Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – No er det opp til Russland korleis dei vil reagera

USA held svaret til Russland som omhandlar Russlands sikkerheitskrav hemmeleg. No skal Nato koma med sitt svar.