NRK Meny
Normal

Unntakstilstand i Dallas etter virusutbrudd

Myndighetene i den amerikanske delstaten Texas har erklært unntakstilstand i Dallas etter et utbrudd av vestnilviruset, som har tatt livet av 14 mennesker.

Mygg smitter mennesker med virus i Texas

Mygg av typen Culex quinquefasciatus er identifisert som smittebærende.

Foto: USCBSN /GBAPTN /GBRTV

Hittil i år er det registrert nærmere 700 tilfeller i hele USA. Det er det høyeste tallet siden 2004, og i Texas har 14 mennesker omkommet etter å ha blitt smittet.

Ifølge helsevesenet i Texas er 465 mennesker er blitt syke av viruset, noe som tyder på at 2012 ligger an til å bli det verste året siden viruset ble påvist i USA i 1999.

Innbyggerne blir nå bedt om å bruke insektspray og beskyttende plagg, og unngå å oppholde seg utendørs ved daggry og skumring.

De blir også oppfordret til å kvitte seg med stillestående vannkilder der myggen kan formere seg.

– Dallas opplever et omfattende utbrudd av vestnilvirus, som har ført til og vil fortsette å føre til utstrakt og alvorlig sykdom, samt tap av liv, sier ordfører Michael Rawlings.

Registrert i New York

Viruset er også registrert i bydelen Staten Island i New York, og i Sacramento i California, BBC.

Myndighetene har nå tatt i bruk fly for å spraye og drepe smittebærende mygg.

42 amerikanske delstater har rapportert om smittede mennesker, fugler eller mygg, og 693 mennesker skal så langt være smittet.

80 prosent av tilfellene er registrert i delstatene Texas, Mississippi og Oklahoma.

Ifølge myndighetene er det for tidlig å si hva som er grunnen til utbruddet, men de fleste teoriene går ut på at en mild vinter og en vår med mye nedbør kan være en viktig faktor.

Kan gi hjernehinnebetennelse

Vestnilviruset ble først oppdaget i Uganda i 1937. Alvorlige tilfeller kan medføre kraftig feber, synstap og lammelser. Det kan også føre til hjernehinnebetennelse, som kan være dødelig.

Viruset bæres gjerne av trekkfugler, og er utbredt i tropiske og subtropiske land. Mennesker blir smittet via myggstikk, men viruset smitter ikke mellom mennesker.

Tidligere i sommer ble vestnilviruset påvist i Hellas , noe som førte til at Helsedirektoratet ba nordmenn som hadde oppholdt seg i landet om å avstå fra å gi blod.

I 2011 ble det registrert 130 tilfeller i EU og tilgrensende land. Blant disse var 69 bekreftede og 31 mulige tilfeller fra Hellas, 14 bekreftede tilfeller i Italia, 10 i Romania og tre i Ungarn.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt