NRK Meny
Normal

133 døde migranter funnet på kysten av Libya

De druknet trolig i forsøket på å komme seg til Europa. 133 døde migranter og flyktninger har de siste dagene blitt funnet på strendene nær byen Zuwara vest i Libya, ifølge hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne.

EUROPE-MIGRANTS/LIBYA

DØDE: Hjelpemannskaper har funnet minst 133 døde flyktninger og migranter på strendene i Libya.

Foto: HANI AMARA / Reuters

De fleste av de døde var kvinner og det var minst fem barn blant de omkomne, ifølge talsmann Al-Khamis al-Bosaifi i Røde Halvmåne.

Han fortalte videre ifølge nyhetsbyrået AFP at det ikke ble funnet noen dokumenter på de døde. De fleste av de omkomne ser ut til å være fra land sør for Sahara, men likene er svært ille tilredt, opplyser Al-Khamis Al-Bosaifa i Røde Halvmåne.

Migrantene har trolig forsøkt å komme seg over Middelhavet i båter fra byen Sabratha like i nærheten, ifølge en lokal sikkerhetsoffiser.

Flere hundre druknet

Tragediene står i kø i Middelhavet. Nesten daglig kommer det meldinger om kantrede båter og migranter og flyktninger som har omkommet på vei fra Nord-Afrika til Europa. Bare denne uka har flere hundre druknet.

Forrige uke oppdaget et rekogniseringsfly fra Luxembourg en kantret båt utenfor Libyas kyst med rundt 100 migranter som enten lå i vannet eller klynget seg til det synkende fartøyet.

Les mer: Nye migrant-tragediar i Middelhavet

Mange av de skrøpelige båtene antas å ha seilt ut fra kysten rundt Zuwara og Sabratha nordvest i Libya.

Sunken båt ved havna Zuwara

FLYKTNINGTRAGEDIE: En forlist båt som fraktet flyktninger og migranter, taues inn til byen Zuwara på den libyske kysten.

Foto: Mohamed Ben Khalifa / Ap

Menneskesmuglere

Migranter som prøver å komme seg til Italia fra Libya, betaler tusenvis av kroner til menneskesmuglere for å få plass i en av de mange båtene som legger ut på den farlige reisen.

Flyktningeruten fra Libya, regnes som mye farligere enn å krysse havet fra Tyrkia til Hellas som tidligere var en av hovedrutene. På grunn av avtalen som EU og Tyrkia ble enige om i mars, som i realiteten betyr at Balkan-ruten er stengt, har antallet migranter til de greske øyer sunket drastisk. Mange forsøker seg isteden å komme seg til Europa via Libya.

Landet er preget av politisk kaos og lovløshet etter at diktatoren, Muammar Gadaffi, ble styrtet og drept i opprøret og den påføplgende borgerkrigen. Kaoset har gjort Libya til et attraktivt sted for menneskesmuglere, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mange lykkes

Over 40.000 flyktninger og migranter har hittil i år krysset Middelhavet fra Nord-Afrika til Italia. Mange flykter fra fattigdom, undertrykkelse og krig i sine hjemland. Mer enn 2000 er døde i forsøkene på å krysse havet i år.

Oberst Ayoub Qassem fra den libyske marinen kritiserte tidligere denne uka det internasjonale samfunnets manglende evne til å løse problemene. Han sa at det internasjonale samfunnet ikke gjør mer enn "å telle lik og sende ut erklæringer".

Les mer: Listhaug: - Ein marknad styrt av politiske signal

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt