Hopp til innhold

130 har «tilstått» Palme-drapet

Om en uke er det 25 år siden Sveriges statsminister Olof Palme ble drept. Hittil har rundt 130 personer «tilstått» drapet, opplyste lederen for politiets Palme-gruppe på en pressekonferanse i Stockholm i dag.

Olof Palme

Olof Palme var en omstridt politiker og etterforskningssporene har vært mange, men har ennå ikke ført fram.

Foto: TOBBE GUSTAVSSON / AP

Sig Endqvist sa at det fortsatt kommer inn i gjennomsnitt tre tips om dagen til ham og hans tre medarbeidere som jobber med drapet på Palme. I fjor førte et av tipsene til en husransakelse, men etter noen dager kunne politiet slå fast at det var et feilspor.

- For tiden har vi ingen spesielle spor å gå etter, sa Endqvist.

Verdens mest omfattende

Etterforskningen har utviklet seg til å bli verdens mest omfattende drapsetterforskning. Rundt 3600 permer med materiell har politiet samlet hittil. Arbeidet hadde for noen år siden kostet skattebetalerne rundt 500 millioner svenske kroner. Hva beløpet er i dag, har ikke politiet oversikt over, skriver Aftonbladet .

Olof Palme ble skutt og drept med ett skudd på Sveavägen i Stockholm 28. februar 1986 klokken 23.21. Da var statsministeren og kona Lisbeth på vei hjem fra kino.

Drapet fikk stor oppmerksomhet over hele verden, og politiet har jobbet med en rekke spor. Sosialdemokraten Olof Palme var en internasjonalt kjent politiker, og sterkt omstridt i flere spørsmål.

Olof Palmes drapssted

Olof Palme ble drept på Sveavägen i Stockholm.

Foto: Hedberg, Frida / SCANPIX

Kurdersporet

Den kurdiske terroristorganisasjonen PKK var lenge mistenkt for å stå bak drapet, men etterforskningen i den retningen førte ikke fram.

Det gjorde heller ikke sør-afrikasporet. Politioberst i apartheidregimet, Eugene de Kock, hevdet i et vitneprov i Sør-Afrikas øverste domstol at kollegaen Craig Williamson hadde organisert drapet fordi han så Palme som en fiende.

Flere tips om at svenske politifolk skulle ha noe med drapet å gjøre er også skrinlagt.

Rusmisbrukeren Christer Petterssson ble dømt for drapet i tingretten, men frikjent i neste rettsrunde.

Han er den eneste som har vært tiltalt for drapet. Lisbeth Palme pekte ut Pettersson, men det holdt ikke for Svea hovrätt som frifant ham enstemmig.

SISTE NYTT

Siste nytt