12 kister under monumentet

Under det omstridte sovjetmonumentet i Tallinn, fant estiske myndigheter kistene til 12 sovjetiske soldater.  Krigsminnesmerket er nå satt opp på ny, på et nytt sted.

Krigsminnemonument i Tallinn, Estland
Foto: RAIGO PAJULA / AFP

Rettsmedisineren Ullar Labo bekrefter funnet. Seks av de 12 kistene ble åpnet, og det funnet levninger i dem.

Man vet ikke eksakt hvilket år kistene skal ha blitt gravd ned, men Labo sier det skjedde på slutten av andre verdenskrig.

Kistene var gravd ned i to rad, på seks og seks.

Krigsminnesmerket ble fjernet natt til fredag, til store protester fra den russiske minoriteten i Estland

Statuen ble i ettermiddag satt opp igjen på en militær gravlund, ifølge korrespondenten til nyhetsbyrået AFP.

En talsmann for det estiske forsvarsdepartementet sier at statuen er rengjort, og at en mur skal bygges rundt statuen. En offisiell innvielse skal holdes 8. mai, på 62-årsdagen for de alliertes seier over Nazi-Tyskland.

Etniske russere, som utgjør en tredel av Estlands befolkning, betrakter statuen som et minnesmerke for seieren over nazismen. Andre betrakter statuen som et minnesmerke over tiår med sovjetisk okkupasjon.

 

 

 

Russere demonstrerer ved den estiske ambassaden i Moskva over fjerningen av et krigsminnesmerke.
Foto: YURI KADOBNOV / AFP

Den russiske dumaen vedtok før helgen en sterkt fordømmende resolusjon mot fjerningen av minnesmerket.

I resolusjonen krevde russiske parlamentarikere at Russlands ambassadør til Estland hjemkalles, at estiske politikere forbys innreise til Russland og begrensninger i samarbeidet med Estland innenfor bank-, energi- og transportvirksomhet.

En russisk delegasjon krevde i dag at regjeringen må gå av. I Moskva omringet sinte russere den estiske ambassaden, og skrev protester på veggene. Det samme ble gjort i Kiev også.

SISTE NYTT

Siste nytt

Unge russiske artister støtter Navalnyj: – Vi må slutte å finne oss i dette

Unge russiske skuespillere og musikere blir utsatt for kraftig kritikk i statlige medier. Det skjer etter at de har støttet opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj i sosiale medier.