1. verdenskrig over på søndag

Da oppfyller Tyskland endelig siste krav på fredstraktaten.

Compiegne-skogen

Her endte 1. verdenskrig i 1918. En våpenhvile ble signert i Compiègne-skogen nord i Frankrike 11. november. Søndag er endelig kravene oppfylt for å avslutte krigen offisielt.

Foto: Ukjent

Søndag vil Tyskland endelig betale siste del av erstatningssummen de ble presset til å godta i Versailles-traktaten etter 1. verdenskrig. Det vil markere at 1. verdenskrig endelig er slutt, 92 år etter fredsavtalen, skriver den tyske avisa Bild.

Da har Tyskland betalt siste del av en gjeld tilsvarende 220 milliarder kroner de pådro seg etter 1. verdenskrig.

Krigshandlingene i 1. verdenskrig endte offisielt 11. november 1918, klokka 11.11 på formiddagen. Da ble våpenhvilen for vestfronten signert i en jernbanevogn i Compiègne-skogen nord i Frankrike, en avtale som markerte fullt nederlag for Tyskland.

Tok fullt ansvar, måtte betale

Året etter, i Versailles, gikk tyskerne med på å ta fullt ansvar for krigen, som kostet nesten ti millioner menneskeliv på begge sider.

Som del av Versailles-traktaten gikk tyskerne med på å dekke deler av krigskostnadene for de allierte landene. Versailles-traktaten krevde 226 milliarder riksmark, en sum som ble justert ned til 132 milliarder riksmark, om lag 220 milliarder kroner.

Vil du vite mer? Les om nyere historie i NRK Skole

Søndag blir den siste halve milliarden av kravet innfridd. Pengene går til bærere av obligasjonslån, ifølge den tyske avisa Bild er det først og fremst privatpersoner, pensjonsfond og private selskaper som fortsatt har disse lånene.

Over, 92 år etter

Tyskland sluttet å betale tilbake til verdenssamfunnet i 1933, da Hitler kom til makten, og tilbakebetalingene ble utsatt etter andre verdenskrig. Først i 1996 gjenopptok Tyskland avbetalingene.

3. oktober er krigen endelig over. Da har det gått 92 år siden krigshandlingene sluttet.

Underskrev fredstraktaten

Slik så det ut da traktaten ble signert, iallfall ifølge kunstneren William Orpen, som foreviget øyeblikket med et oljemaleri.

Foto: Maleri
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt