Hopp til innhold

- Vi er klare med nye dokumenter

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange opplyser at de nå forbereder publiseringen av de 15.000 resterende hemmelige dokumentene fra Afghanistan-krigen.

Video Wikileaks

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange vil publisere 15.000 nye Afghanistan-dokumenter snart.

Det melder nyhetsbyrået AP torsdag kveld.

Søndag 25. juli publiserte Wikileaks over 75.000 av de 91.000 hemmeligstemplede militære dokumentene om krigen i Afghanistan .

De fleste av dokumentene er logger skrevet av soldater i tidsrommet 2004 - 2010. I tillegg har Wikileaks publisert en rekke etterretningsrapporter.

Har forsøkt å stanse Wikileaks

Det amerikanske forsvarsdepartementet har forsøkt å få de resterende 15.000 hemmelige Afghanistan-dokumentene utlevert, uten hell . Pentagon hevder at dokumentene setter soldatenes og informantenes liv i fare.

Pentagon får støtte av flere menneskerettighetsorganisasjoner, som mener det er uansvarlig av Wikileaks å legge ut dokumentene uten å beskytte lokale afghanske informanter.

Dokumentene er ikke offisielle og ferdige rapporter tenkt for publisering, men kan leses for å få et levende bilde av hvordan soldatene i Afghanistan opplever krigen på bakken.

Wikileaks-grunnlegger Assange sier at han ikke har noen planer om å holde informasjon tilbake, til tross for kritikken fra Pentagon.

Han gir heller ikke noe eksakt tidspunkt for når de 15.000 dokumentene vil bli publisert, men sier at folkene i Wikileaks nå er omtrent halvveis i gjennomlesningen av dokumentene.

Vil finne ut hvordan Assange fikk dokumentene

Det er ikke kjent om Assange vil gi dokumentene til the New York Times, the Guardian og Der Spiegel først, slik han gjorde da brorparten av dokumentene ble lagt ut sist.

Assange blir presset av amerikanske myndigheter, som bruker store ressurser fra FBI og forsvaret på å etterforske hvordan Wikileaks fikk tak i dokumentene. Pentagon har ifølge AP 100 personer som ikke gjør annet enn å lese dokumentene for å finne ut hvor stor skade lekkasjen har gjort .

De må også varsle eventuelle informanter som nevnes i dokumentene, som kan være i fare.

– Avslører hvordan 20.000 mennesker har dødd

I et intervju med SVT sier Assange at det selvsagt kan være en fare for at det kan være forskjellig informasjon som kommer ut når man legger ut 76.000 dokoumenter, men han hevder at Wikileaks ba ISAF-styrken, gjennom en kontakt i Det hvite hus, om å gå gjennom dokumentene med dem.

– Tilbudet står fremdeles åpent om Pentagon vil hjelpe oss, men de sier at de ikke er interesserte i skadebegrensning, sier Assange i intervjuet med SVT.

Assange mener at publiseringen av materialet avslører hvordan 20.000 mennesker har dødd, og at å forsinke publiseringen ikke er riktig.

Hele intervjuet med Wikileaks-sjefen kan du se i toppen av artikkelen.

SISTE NYTT

Siste nytt