Hopp til innhold

- Blir ingen klimaavtale i Mexico

Det blir ingen ny internasjonal klimaavtale i Mexico senere i år fordi ingen vil ta regningen, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Angela Merkel og statsminister Jens Stoltenberg i New York

Tysklands rikskansler Angela Merkel har gjort det klart at landet ikke vil signere en klimaavtale i Mexico i desember. Statsminister Jens Stoltenberg sier det ikke blir noe av en ny klimaavtale senere i år. Her er Merkel og Stoltenberg avbildet under en paneldebatt i New York tidligere i uken.

Foto: Mark Lennihan / Ap

CO₂ i atmosfæren
419,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,08 °C
Les mer  om klima

– Samtalene her i New York viser helt klart at det ikke blir noen klimaavtale i Mexico før jul slik mange hadde håpet, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK under denne ukens toppmøter hos FN.

I desember skal det arrangeres i Cancún i Mexico, men klimaavtalen er nå så godt som avlyst.

Flere av statslederne har allerede avlyst reiseplanene til Mexico i desember, og sender i stedet høytstående tjenestemenn. Det som skulle være et toppmøte om klima, er redusert til en vanlig samling.

Økonomisk vekst skaper trøbbel

Tyskland og India er blant landene som har gitt beskjed om at de ikke vil signere en avtale om klimautslipp i Mexico i år.

Ifølge Stoltenberg opplever mange utviklingsland at de nå endelig begynner å løfte millioner av mennesker ut av fattigdom. Baksiden av medaljen er imidlertid at utslippene i disse landene går kraftig opp.

– Og det å fortelle dem at de må holde tilbake på sin økonomiske vekst for å løse et miljøproblem som den rike verden har skapt gjennom flere hundre år, er veldig krevende. Det er det som gjør at klimaforhandlingene er så vanskelig, sier Stoltenberg.

Stoltenberg ser relativt mørkt på det.

Haster med ny avtale

– Det beste vi kan håpe på er framgang på to viktige områder: En avtale om stans i avskoging og finansiering av klimatiltak, sier han.

– Hva er poenget med å reise til Mexico, hvis det ikke blir noen avtale?

– Poenget er at det haster med å få på plass en avtale fordi klimaendringene skjer. Vi vet også at det i de nærmeste årene vil gjøres store investeringer i kraftverk og fabrikker som i mange tiår vil slippe ut store mengder klimagasser, så det haster med en omlegging og derfor haster det med en klimaavtale, sier Stoltenberg.

Håper på Sør-Afrika i 2011

Han sier videre at alle er for klimatiltak, men ingen er spesielt interessert i å betale for dem.

– Vi må få på plass penger for å få enighet om tiltak, sier han.

En verdensomspennende klimaavtale er nå helt i det blå.

– Alt må settes inn på at vi får til en avtale i Sør-Afrika neste år, men selv dét er usikkert, sier Stoltenberg.

SISTE NYTT

Siste nytt