Hopp til innhold

- Velkommen til det frie Libya

- Velkommen til det frie Libya, sa en ung bevæpnet mann da CNNs reporter Ben Wedeman som den første vestlige journalisten krysset grensen fra Egypt.

Benghazi-demonstranter

Demonstranter i Benghazi svinger det gamle libyske flagget på toppen av en stridsvogn som soldater fra hæren har forlatt.

Foto: Alaguri / Ap

De egentlige grensevaktene har forsvunnet, og opprørerne har overtatt, men uten å be om pass eller foreta tollkontroll, skriver Wedeman på nettsidene til CNN .

Opprørerne som forsøker å holde en viss kontroll er menn og tenåringer er bevæpnet med slagvåpen, pistoler og maskingevær.

Flere hundre egyptiske fremmedarbeidere var på vei tilbake til hjemlandet med sin sparsomme bagasje av bager og ulltepper på takene av minbusser.

Grensevakter på den egyptiske siden av grensen fortalte CNN-journalisten at 15.000 egyptere krysset grensen til hjemlandet bare i går.

Overraskende normalt

Wedeman synes det frie Libya han ble ønsket velkommen til virket overraskende normalt.

Opptøyer i Benghazi øst i Libya

Demonstranter foran en brennende bygning i Benghazi.

Foto: Alaguri / Ap

Utenfor selve grenseområdet stanset han og den egyptiske sjåføren for å fylle bensin uten å måtte stå i kø foran pumpene. Noen butikker var åpne og elektrisitetsforsyningen var normal. Det samme var mobiltelefonforbindelsen, men det er ikke mulig å ringe til utlandet. Derimot har Internett var stengt i flere dager.

Lengre vekk fra grensen stanset unge bevæpnede menn biler og kontrollerte pass og andre id-papirer. Alle var imidlertid gledelig overrasket over å treffe den første vestlige journalisten som kom til landet siden demonstrasjonene begynte 15. febuar.

Skylder på Gaddafi

Underveis fortalte sjåføren Saleh om noen av Muammar al-Gaddafis synder.

- Ser du alle hullene i veien? Dette skulle være en fire-felts motorvei, men Gaddafi har knapt brukt en dinar i denne delen av landet. Ser du det huset? Det ble stjålet fra eieren og gitt til Gaddafis sønn, sa Saleh.

- Dersom vi skulle bli stoppet av regimetro politifolk eller soldater, må du si at du er tysk lege. Du må ikke si at du og dine kollegaer er journalister, var Salehs råd.

Vel framme ved bestemmelsesstedet som var en anonym villa, ble følget møtt av 10-12 menn som ikke klarte å skjule sin begeistring.

- Dere må viser verden hva som skjer her. Vi vil vise dere alt, sa lederen for gruppen.

Han fortalte at hæren øst i landet hadde sluttet seg til opprørerne, men at det fortsatt finnes Gaddafi-tilhengere blant soldater og politifolk og at det er nødvendig å være forsiktig.

SISTE NYTT

Siste nytt