NRK Meny
Normal

- Vannet gjør sterkest inntrykk

Vannmassene som skyller innover land gjør sterkest inntrykk på utenriksminister Jonas Gahr Støre når han ser TV-bilder fra jordskjelvet og tsunamien i Japan.

Video Tsunami

Vannmassene som velter innover Japan gjør sterkest inntrykk på utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Hvordan vannmasser som kommer inn ødelegger infrastruktur, dyrket mark, hus og biler, selvfølgelig gjør også usikkerheten knyttet til industriinfrastrukturen inntrykk. Vi ser at det brenner i industri- og energianlegg. Dessuten er det spørsmål om sikkerheten ved atomkraftanlegg. Summen av det, i et så utviklet samfunn som det japanske, er illevarslende, sier Støre.

Svært alvorlig

På bakgrunn av fjerrnsynsbildene er det som har skjedd i Japan etter hans skjønn svært alvorlig.

- Dette er et kystområde med små høyder slik at relativt beskjedne vannmasser som trenger inn kan forårsake store ødeleggelser. Oversikten vil vi ikke få før om timer og dager, så jeg tror vi må ta de opplysningene vi får nå om omkomne og skader med en stor klype salt. Etter det jeg kan se er dette en omfattende katastrofe, sier utenriksministeren.

Godt forberedt

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kaller situasjonen i etter jordskjelvet og tsunamien i Japan svært alvorlig.

Foto: Trond Vestre / NRK

Samtidig minner han om at det knapt er noe land som er bedre forberedt på slike situasjoner enn Japan.

- De vet at de lever i et jordskjelvutsatt område. Mye av det de bygger av veier, hus og bygninger er konstruert for å kunne tåle jordskjelv. Japanere og folk som bor i landet er trent på dette, sier Støre.

- Sånn sett er man rustet, men et kraftig jordskjelv pluss vannmasser er en veldig tøff kombinasjon, sier han.

Krisestab i UD

- Vi har nedsatt en krisestab i Utenriksdepartementet og ved ambassaden i Tokyo. Det betyr at vi har forsterket beredskapen for å kunne ta imot henvendelser. Mange vil oppleve at telenettet er dårlig i deler av Japan på grunn av jordskjelvet. Nummeret folk kan ringe er 23.95.23.95, der vi har kapasitet til å ta imot henvendelser og kan bistå nordmenn. Det er jo ikke slik at vi har kartlagt hvor hver enkelt nordmann i Japan er, men vi vil gjøre hva vi kan for å hjelpe nordmenn der, og pårørende her hjemme, sier utenriksministeren.

Støre sier at det kan bli aktuelt for Norge å bidra med hjelp til Japan og andre områder som kan bli rammet av tsunamien.

- Når det gjelder Japan er jeg trygg på myndighetene selv vil fortelle hva slags hjelp de trenger, og i hvilken rekkefølge. De har som sagt veldig avanserte beredskapssystemer og utstyr. Jeg husker fra min tid i Røde Kors at japanerne har noe av det beste i så måte.

Stoltenberg avlyser besøk

Statsminister Jens Stoltenberg skulle etter planen ha reist til Japan mandag på et lenge planlagt besøk, men utsetter turen på ubestemt tid.

Han skulle hatt med seg en stor næringslivsdelegasjon, og det var planlagt norske kulturinnslag under besøket.

Avgjørelsen ble tatt i ettermiddag etter kontakt med de japanske myndighetene.

Video Brann i Japan etter tsunami

Jorskjelvet og tsunamien har ført til en rekke branner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt