– Vi har sendt ut tsunamivarsel

Rederiet OSM Group i Kristiansand har varslet alle sine skip og ansatte på og rundt Filippinene om tsunamier. 10-15 skip befinner seg i områder hvor tsunamier er ventet å treffe.

Tsunami treffer Natori i Japan

En tsunami treffer Natori i Japan. Jordskjelvet som utløser tsunamiene er målt til vanvittige 8.9 på Richters skala.

Foto: KYODO / Reuters

– Det vi først og fremst er bekymret for er familiene til sjøfolkene som bor på østsiden av Fillippinene, der hvor tsunamien treffer, sier konsernsjef Jan Morten Eskildt i OSM Group.

Beordrer skipene ut på dypet

Eskildt sier de har bedt sine anslagsvis 10-15 skip på og rundt Fillippinene om å gå ut i rom sjø for å unnslippe de voldsomme bølgene.

– Til skipene har vi sendt ut tsunamivarsel og bedt de komme seg ut i rom sjø. Erfaringen fra tsunamien i Thailand var at de som var ute på dypt vann knapt merket at det var noe aktivitet, sier Eskildt.

Tsunamivarsel Fillippinene

Renato Solidum ved det fillippinske instituttet for vulkanologi og seismologi under en tsunamibriefing i Manila på Fillippinene fredag. Myndighetene i landet har høynet tsunamialarmen.

Foto: Pat Roque / Ap

200 kontoransatte i Manila

I tillegg til å advare skipsmannskapene og deres familier, har rederiet kontakt med kontoret sitt i Manila, hovedstaden på Fillippinene, der det har 200 kontoransatte.

– Det vi i øyeblikket er mest opptatt av er Fillippinene. Vi har veldig mye personell der, både seilende og ikke minst et par hundre mann på kontoret vårt i Manila, sier Eskildt.

Etablerer kriseteam

– Når det gjelder kontorene våre på Fillippinene så viser kartet vi har mottatt at det ikke er den siden av Fillippinene hvor Manila ligger som først og fremst vil bli truffet. Men vi har etablert et kriseteam der nede som nå prøver å få kontakt med familier av våre sjøfolk som bor i områdene som kan bli berørt, sier Eskildt.

– Vi kan forhåpentligvis få varslet så mange som mulig, i tilfelle de ikke har blitt varslet av fillippinske myndigheter, om at de bør komme seg opp i høyden, sier Eskildt.

VIDEO: Her treffer tsunamien Japen:

Video Tsunami