- USA angrer ikke på klimaavtalen

USAs ambassadør i Norge, Benson Whitney, føler behov for å understreke at landet støtter klimaavtalen, selv om en talsmann for presidenten uttrykte bekymring for deler av den.

FNs klimakonferanse på Bali

Bilde fra FNs klimakonferanse på Bali.

Foto: Ed Wray / AP

- USA angrer ikke på klimaavtalen landet undertegnet på Bali, sier Whitney til NRK.

Se lengre intervju her: Angrer ikke på klimavtale

- Alvoret har vokst

- Presidentens administrasjon støtter fullt ut det som skjedde under klimaforhandligene på Bali og avtalen som ble inngått. Det bør det ikke være noen tvil om, sier Benson Whitney.

Han sier at både amerikanere flest og administrasjonen under president Bush i flere år har innsett realitetene i den globale oppvarmingen, og at USA er like opptatt av den som resten av verden.

- Men hos oss, som i de fleste land, er alvoret blitt større bare i løpet av de siste månedene.

- Kina og India må være med

Akkurat som under forhandlingene om Kyoto-avtalen, som den amerikanske kongressen til slutt ikke ville ratifisere, så er USA bekymret for at India og Kina slipper for billig unna med stadig større utslipp av klimagasser - fordi de regnes som utviklingsland.

- Det er forskjeller også på utviklingsland. Noen fattige land i Afrika har så små utslipp at det spiller liten rolle, derfor er de ikke noe tema i denne sammenhengen.

- Men snart kommer de aller største utslippene i verden fra Kina og India. Da må også disse landene være med i en avtale som forplikter også dem til å redusere utslippene, ellers kommer vi ikke til å løse problemene, sier Whitney.

Også store på økonomi

- Mange ser på USA som verdens forurenser nummer èn. Hva sier du til det?

- Det er delvis riktig, vi står for 25 prosent av verdens klimagassutslipp. Men vi står også for 27 prosent av verdensøkonomien.

- Det er og blir en sammenheng mellom den økonomiske aktiviteten og størrelsen på utslippene - selv om også vi kan gjøre mer for å redusere dem, og det kommer vi til å gjøre, sier Whitney.

 

Les også disse sakene fra FN-konferansen på Bali:

- USA ydmyket av verdenssamfunnet

- Avtalen på Bali løser på ingen måte klimaproblemet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er lettet over enighet på Bali

SISTE NYTT

Siste nytt