NRK Meny
Normal

- Unødvendige amputasjoner i Haiti

- I Haiti var mange av amputasjonene unødvendige, rapporterer en kirurg som nettopp har kommet hjem etter jordskjelvkatastrofen.

Amputert på Haiti

En mann har måttet amputere benet i Haiti

Foto: Esteban Felix / Scanpix/AP

Den svenske kirurgen Andreas Wladis sier til den svenske avisen SVD at den medisinske innsatsen etter store naturkatastrofer er for dårlig samordnet.

- I Haiti førte dette til mange unødvendige amputasjoner og store lidelser for ofrene. Etter jordskjelvet 12. januar , kunne jeg selv se hvordan "medisinske frilansere" hadde fritt spillerom, sier han.

Jeg møtte en 27 år gammel trebarnsmamma. Kneet var grodd feil, etter at hun hadde fått operert inn metallpinner rundt kneet. Da jeg løftet på bandasjen, krydde det av likmark. Benet måtte amputeres helt unødvendig. Hun hadde trengt en gips. Det hadde reddet benet hennes.

Andreas Wladis, svensk kirurg

- Velkjente skader

Wladis mener at vi kan ta mye lærdom av jordkskjelvkatastrofen i Haiti. - Allerede før katastrofen visste vi mye, sier han.

  • Vi visste at naturkatastrofer rammer fattige land hardere enn rike land.
  • Vi visste hvilke skader som er vanlige hos overlevende etter jordskjelv.
  • Vi visste at redningsmannskaper bare har noen få døgn på seg til å redde mennesker.

- Men i Haiti var mye annerledes. Viktige samfunnsfunksjoner og hjelpeorganisasjoner ble tilintetgjort. FN mistet over 90 medarbeidere. Medisinsk utstyr og medisiner ble forsinket i flere døgn, fordi amerikanske luftmyndigheter nektet flyene å lande, sier Wladis.

Rene amatører

Han påpeker at når nødhjelpen ikke er samordnet, oppstår det ofte en absurd og skadelig konkurranse mellom de som skal hjelpe.

- Noen markerer revir og gir vilkårlig medisinsk behandling. De kan være rene amatører, sier den svenske kirurgen.

Et jordskjelvoffer venter på medisinsk hjelp i Haiti

Et jordskjelvoffer venter på medisinsk hjelp i Haiti

Foto: Rodrigo Abd / Scanpix/AP

Han etterlyser en diskusjon om hvordan den medisinske innsatsen etter en naturkatastrofe kan forbedres, særlig når det er fattige land som rammes.

- Det er på tide at FN og WHO innkaller hjelpeorganisasjoner som Røde Kors og Leger uten grenser og lager samordnede medisinske handlingsplaner før kommende katastrofer. Bare på den måten kan vi forhindre den "villvest-mentaliteten" vi har sett i Haiti, mener han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt