Hopp til innhold

Kjærlighetssorg kan ha utløst terrorbomben i Moskva

Det har sjokkert Russland at to unge brødre og deres like unge søster kan stå bak bombeangrepet mot Domodevo-flyplassen.

Video Terrorister med base i Ingusjetia

VIDEO: Se reportasje fra URIX onsdag 9 februar.

Morten Jentoft
Foto: NRK

Terroristene fra Kaukasus blir stadig yngre, og det kan se ut som om de mer og mer opererer i små isolerte celler.

Den lille landsbyen Ali-Jurt ligger idyllisk til under ved de skogkledde åsene som glir over i de mektige Kaukasusfjellene.

Magomed Jevlojov

Magomed Jevlojov sprengte seg i luften på Domodevo-flyplassen i Moskva.

Foto: EBU

Men idyllen bedrar. Ali-Jurt har de siste dagene vært i fokus for russiske mediers oppmerksomhet.

Ville drepe alle

Det var nemlig herfra selvmordsbomberen Magomed Jevlojev kom fra.

20-åringen som 24. januar ved halv fem-tiden om ettermiddagen skrek ut at han skulle drepe alle før han utløste bomben han hadde montert til kroppen sin og tok med seg 35 mennesker på Domodedovo-flyplassen ved Moskva i døden.

Hva var det som hadde drevet en tilsynelatende normal unggutt fra Ingusjetia til å ta det dramatiske steget å bli selvmordsbomber?

Fram til august i fjor bodde Magomed Jevlojev sammen med sin familie i landsbyen under Kaukasusfjellene, en havtimes kjøretur sørøst for Nazran, den største byen i Ingusjetia.

Kart over Kaukasus
Foto: NRK

I fem måneder hadde han også bodd sammen med Maryam, sin 16 år gamle kjæreste som han var svært forelsket i.

Men forholdet var vanskelig fordi foreldrene til Maryam gjerne ville at hun skulle gifte seg med enn annen gutt, fra en mer velstående familie.

Dermed tok forholdet slutt, noe som gikk sterkt inn på Magomed.

Forlatt av kjæresten

Kort tid etter forsvant han fra landsbyen, ifølge faren Mukharzjir Jevlojev sa han bare at han hadde fått seg arbeid i Krasnodarområdet lengre vest.

Men i virkeligheten hadde Magomed dradd «til skogs» og sluttet seg til de islamske opprørene som ofte opererte like i nærheten av Ali-Jurt.

Helt tilfeldig var dette neppe, selv om det kan se ut som en handling i en slags affekt etter bruddet med kjæresten.

Magomeds søster Fatima hadde vært gift med Bekhan Bogatyrjev, en opprørsoldat som var drept i kamper med de føderale styrkene 12. august, altså bare uker før Magomed Jevlojev stakk til skogs.

Fra før var forholdet mellom mange av landsbybeboerene i Ali-Jurt og de føderale myndighetene svært anspent.

I 2007 ble det gjennomført en større såkalt "opprenskningsaksjon" i Ali Jurt, etter at det derfra var avfyrt granater mot flere offentlig bygninger i den nybygde ingusjetiske hovedstaden Magas.

Arrestert og mishandlet

Mange titalls mennesker fra landsbyen ble arrestert og ifølge dem selv, mishandlet. Spesielt sterke reaksjoner vakte det at både gamle, kvinner og landsbyens mulla var blant dem som ble tatt inn til brutale forhør.

Doku Umarov er en kaukasisk islamistisk opprørsleder.

Doku Umarov sier han ga ordre til terroraksjonen i Moskva i januar, og at det vil komme mange flere.

Foto: HO / AFP

Hendelser som dette, sammen med håpløse økonomiske forhold og framtidsutsikter for befolkningen, har skapt et fruktbart rekrutteringsgrunnlag for de ofte små, men svært aktive islamistiske gruppene som fortsetter kampen for et selvstyrt muslimsk Kaukasus fra sine skjulesteder i skogene og fjellene.

Likevel kom det nok som et sjokk for bussjåføren Mukharzjir Jevlojev da han i begynnelsen av februar fikk se videoen med sin sønn Magomed, sammen med den beryktede opprørslederen Doku Umarov og hans assistent Khamzat.

I videoen som fremdeles ligger ute på internett på Kavkazcenter.com/russ står Magomed Jevlojev til høyre for Umarov, og blir presentert under navnet Sejfullakh.

Etter at Umraov og Khamzat har forklart forfor det er viktig og rett å gjennomføre aksjoner rettet direkte mot sivile i Russland, forteller Magomed at han er villig til å utføre de oppgaver hans overordnede er satt til.

Tilbake til hjembyen

Trolig ble denne videoen tatt opp i begynnelsen eller midten av januar. Bare noen dager seinere, 19. januar, var Magomed Jevlojev tilbake i Ali Jurt, der han skal ha tatt kontakt med noen av sine venner, blant dem Umar Ausjev og Adam Ganizjev.

Kaotisk situasjon på Domodedovo-flyplassen i Moskva.

Det var fullt kaos på Domodedovo-flyplassen etter selvmordsaksjonen.

Foto: MIKHAIL VOSKRESENSKY / Reuters

Disse, sammen med søsteren Fatima og broren Akhmed skal ha hjulpet Magomed Jevlojev med forberedelsene til reisen til Moskva.

Akhmed er ifølge russiske medier mellom 16 og 17 år. Fatima er som de andre som er mistenkt for å ha deltatt i planleggingen i begynnelsen av 20-årene.

Det er ennå ikke helt avklart hvor sprengstoffet som ble brukt i aksjonen kom fra, men det russiske sikkerhetspolitiet FSB skal ha avslørt en fabrikk for å framstille bomber i nabolandsbyen Ekazjevo.

Trolig har Magomed Jevlojev kommet seg til Moskva, sammen med sprengstoffet, gjennom å reise med buss. På denne måten er det langt lettere å unngå kontroller enn om han hadde reist med fly eller tog.

Resten av historien kjenner vi.

Den unge selvmordsbomberen spaserte inn i ankomsthallen for utenlandstrafikk på den moderne Domodedovo-flyplassen utenfor Moskva, der målet var å ramme flest mulig utlendinger for på den måten å vekke største oppmerksomhet.

Stedet der han sprengte seg i luften var fullt av folk og 36 mennesker ble drept og mer enn 150 skadet.

La ut video

Denne uken la den Doku Umarov ut en ny video der han tok på seg ansvaret for selvmordsangrepet i Moskva, også det på Kavkazcenter.com/russ .

Umarov sa at angrepet var ut ført av den såkalte Riyad-us Saliheen-martyrbrigaden, opprinnelig stiftet av den tsjetsjenske opprørslederen Sjamil Basajev i 1999.

Men russisk politi mener at Umarov neppe har hatt direkte befatning med det som skjedde på Domodedovo-flyplassen, selv om hans trusler om at det er hundrevis av «brødre» som er villig til å ofre seg selv for å kunne oppfylle «Allahs budskap om en orkan som feie vekk alle fiender av Allah».

Russiske observatører mener også at Umarov gjennom sine videoer, lagt ut uker etter aksjonen i Moskva, i realiteten er svært isolert og prøver men prøver å gi inntrykk av at han er sterk og i stand til å ramme det russiske samfunnet hvor han vil.

Doku Umarov har også det siste året hatt problemer med disiplinen i egne rekker. 1. august i fjor trakk han seg som leder for det såkalte Kaukasiske emiratet.

Men bare få dager etter var han tilbake i lederrollen, av mange tolket som en intern maktkamp blant det som er igjen av den islamske opprørsbevegelsen i denne delen av Russland.

- 200 aktive opprørere

Ifølge den nåværende presidenten i Tsjetsjenia er det neppe mer enn et par hundre aktive opprørere igjen, men likevel er det ingen ting som tyder på at uroen sør i Russland vil avta eller at terrortrusselen i resten av Russland er mindre nå, tvert i mot.

I løpet av ett år er den russiske hovedstaden rystet av to store terroraksjoner.

Bombene på Moskva-metroen i mars i fjor skapt frykt blant de millioner som hver dag reiser der, flyplassbomben nå i januar viser at ingen steder lengre er sikre mot dem som ønsker å drepe flest mulig mennesker.

Og opplysningene om at det er en liten isolert gruppe av ungdommer som gjennomførte aksjonen sjokkerer alle i Russland.

Den viser at det framover blir svært vanskelig, for ikke å si umulig å stoppe dem som vil gjennomføre denne type terrorangrep.

RUSSIA-BLAST/AIRPORT

35 mennesker ble drept i terrorangrepet mot Domodedovo-flyplassen.

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt