Hopp til innhold

- Syria-regimet vil ha våpenhvile

Syrias visestatsminister Qadri Jamil sier at ingen av partene i borgerkrigen er sterke nok til å vinne. Under en konferanse i Genève vil regjeringen be om våpenhvile.

Syrias president Bashar Assad i tv-intervju

VIL HA FRED: Bashar al Assads regime kommer til å foreslå en våpenhvile under en fredskonferanse i Genève. Det er usikkert når konferansen blir holdt og den har allerede blitt utsatt to ganger i år.

Foto: Anonymous / Ap

Det er i et intervju med avisen The Guardian at visestatsministeren i Syria Qadri Jamil avslører at regjeringen vil be om en våpenhvile. Dette kommer til å skje under en konferanse om fred i Genève.

Konferansen har allerede blitt utsatt to ganger, men ny dato er ennå ikke satt.

Når forslaget om våpenhvile blir lagt på bordet er det en forutsetning at alle parter i konflikten aksepterer den fullt ut. Visestatsminister Jamil understreket også viktigheten av å ha fredsbevarende FN-styrker i landet under en våpenhvile.

Les også: Norge vil ta imot 1000 kvoteflyktninger fra Syria

Les også: McCain kritiserer Putin i russisk avis

Les også: Assad: – Syria trenger ett år på å ødelegge kjemiske våpen

I NRKs Nyhetssenter får du forløpende nyhetsoppdatering.

100.000 døde

Qadri Jamil

TILBYR FRED: Visestatsminister Qadir Jamil sier regimet i Syria vil tilby våpenhvile.

Foto: Sergey Ponomarev / Ap

– Det er viktig at disse styrkene er fra nøytrale eller «vennlige» land, sier han.

Ett av problemene med å få til en våpenhvile er den delen av opprørsstyrkene som krever at president Assad trekker seg fra makten. Denne gruppen har også tidligere uttalt at de ikke vil delta på en Genève-konferanse før Assad har gitt fra seg makten i Syria.

I artikkelen til The Guardian går det også frem at både USA og Russland er positive til en våpenhvile. På kammers strides derimot de to stormaktene om hvilke parter som skal delta i fredskonferansen.

Deriblant har USA oppfordret den vestligvennlige koalisjonen Syrian National Coalition (SNC) om å droppe boikotten av konferansen og delta som den eneste motparten til det sittende regimet.

– Tapt 600 milliarder

Konflikten mellom president Bashar al-Assads regime og opprørere har pågått i to og et halvt år. Ifølge tall fra FN er seks millioner mennesker drevet på flukt. I tillegg er over 100.000 mennesker drept.

Dersom du har tips til NRKs redaksjon kan du kontakte oss på mail 03030@nrk.no eller ringe oss på telefon 03030.

Les også: Russland skuffet over FN-rapport

Les også: – Bevis for at opprørerne er ansvarlige for kjemiske angrep

Les også: FNs våpeninspektører: – Været gjorde at flest mulig ble drept

– Ingen av partene er sterke nok til å vinne denne krigen. Styrkeforholdet kommer ikke til å forandre seg på lenge, sier Jamil til The Guardian.

For uten menneskeliv har den syriske økonomien lidt store tap i løpet av borgerkrigen. Angivelig skal pengetapet være på nærmere 600 milliarder norske kroner. Dette tilsvarer normal produksjon i to år i landet.


SISTE NYTT

Siste nytt