Hopp til innhold

McCain kritiserer Putin i russisk avis

Den republikanske senatoren John McCain anklager Russlands president Vladimir Putin for korrupsjon og undertrykkelse i et innlegg i nettutgaven til den russiske avisen Pravda.

John McCain

John McCain er frustrert over Russlands støtte til syriske myndigheter.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Putin kom med skarp skyts mot USA da han skrev et leserinnlegg i New York Times for en uke siden, og nå får han svar på tiltale av den tidligere presidentkandidaten John McCain.

McCains leserinnlegg ble publisert på Pravda.ru torsdag morgen, og bærer tittelen «Russere fortjener bedre enn Putin».

Innlegget henvender seg til den russiske befolkningen, og McCain innleder med å forklare hvorfor han ikke er Russlands fiende. Deretter langer han ut mot Putin.

«En russisk borger kunne ikke ha publisert et innlegg som dette. Putin og hans kompanjonger tror ikke på disse verdiene. De straffer dissens og fengsler motstandere. De manipulerer valgene deres. De kontrollerer mediene deres. De trakasserer, truer og forbyr organisasjoner som forsvarer retten til selvstyre», skriver han.

– Lever på korrupsjon og undertrykkelse

Vladimir Putin

Vladimir Putin får så hatten passer i McCains leserinnlegg.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

McCain mener Putin har lagt til rette for et politisk system som lever på korrupsjon og undertrykkelse.

«De fostrer en ustyrlig korrupsjon i rettssalene og økonomien, og terroriserer og dreper journalister som forsøker å avsløre korrupsjonen», skriver han.

McCain fordømmer også den omstridte loven mot «homofil propaganda», fengslingen av punkbandet Pussy Riot og rettssaken etter advokaten Sergej Magnitskijs død, som han sammenligner med Stalin-tiden.

«Putin regjerer ved å utnytte svakheter ved hjelp av korrupsjon, undertrykkelse og vold. Han hersker for seg selv, ikke for dere,» skriver han.

«En venn av tyranner»

McCain kritiserer også Russlands støtte til det syriske regimet. Putin brukte mesteparten av sitt innlegg i New York Times på å forsvare regimet til Bashar al-Assad, og stilte spørsmål ved USAs hensikter.

«Han forbedrer ikke Russlands globale rykte. Han ødelegger det. Han har gjort landet til en venn av tyranner, og en fiende av de undertrykte og land som jobber for en sikrere og mer fredfull verden,» skriver McCain.

Russland har flere ganger blokkert uttalelser fra FNs sikkerhetsråd om angivelige massedrap i Syria. I mellomtiden lider mange tusen uskyldige mennesker, påpeker McCain.

Forrige lørdag ble det klart at utenriksministrene John Kerry og Sergej Lavrov var enige om en avtale om hvordan Syrias arsenal av kjemiske våpen kan destrueres, og Assad har gått med på å gi slipp på våpnene.

Les: Russland skuffet over FN-rapport
Les: Krever sterk resolusjon om Syria

SISTE NYTT

Siste nytt