- Skyter folk som beveger seg ut

Minst 120 mennesker er drept i valgopptøyene det siste døgnet. Kenyansk politi truer nå med å skyte folk som beveger seg utendørs.  

Uro i Kenya
Foto: KAREL PRINSLOO / AP

Uroen startet etter at sittende president Kibaki i går ble utropt til vinner av valget.

Les: Kibaki erklært valgvinner

Minst 50 mennesker skal være drept i sammenstøt mellom politi og opposisjonstilhengere i byen Kisumu.

- Skyter dem som beveger seg ut

Kenyanske myndigheter har innført portforbud i storbyen Kisumu på grunn av urolighetene knyttet til valget, opplyser politiet. 

Den norske hjelpearbeideren Jan Kristensen bor i Kisumu i Kenya. Han har aldri opplevd noe lignende de 16 årene han har vært i Kenya.

Les: - De skyter rundt oss

Kristensen sier at opprørsgrupper i Kenya reiser rundt og truer med å drepe dersom folk ikke støtter Raila Odinga som president.

Kenyansk politi truer innbyggerne i et slumområde i Nairobi med at de kommer til å bli skutt og drept dersom de går utenfor hjemmene sine.

– Politiet sier gjennom høyttalere på lastebiler at alle som befinner seg utendørs, vil bli skutt og drept, sier Argwings Odera, taxisjåfør i slumområdet Mathare i Nairobi.

Samtidig kommer det stadig flere meldinger om drepte i uroen som har oppstått etter valget i Kenya, men det totale antallet drepte er uvisst.

Påstand om valgfusk

Opposisjonen anklager regjeringspartiet for omfattende valgfusk, og opposisjonsleder Odinga har varslet en større demonstrasjon i den kenyanske hovedstaden mandag.

Nett-TV: - No Raila! No peace!

 

Kenyansk politi truer med å pågripe Odinga om han gjør alvor av planen, samtidig som myndighetene har stanset alle direktesendte fjernsyns- og radiosendinger i landet.

- Ingen Raila, ingen fred, roper de unge demonstrantene i Nairobis slumområdet Kibera. 

USA gratulerer Kibaki

USA har gratulert Kibaki med valgseieren og bedt opposisjonen besinne seg, mens EUs valgobservatører har stilt spørsmål ved opptelling av stemmer.

Kibaki fikk rundt 4,58 millioner stemmer og Odinga rundt 4,35 millioner, og valget var dermed det jevneste i landets historie.

Kenya
Foto: STR / REUTERS

 

SISTE NYTT

Siste nytt