Hopp til innhold

- Skjør fredstilstand i Osj

NRKs korrespondent Morten Ruud har landet i byen Osj i Sør-Kirgisistan. Han forteller at han har hørt skyting og at det fremdeles er snikskyttere i området. Det er en by sterkt preget av sammenstøtene.

Osj: Morten Ruud

- Det er en god del utbrente bygninger, hus og biler, men det er ikke så utbrent som man skulle tro etter hvordan mediedekningen har vært. Til og med en kirgisisk avis hevder at 70 prosent av byen er nedbrent. Det stemmer ikke, men det er helt klart omfattende skader og det er bydeler som er totalrasert.

LES OGSÅ: Vil ha uavhengig etterforskning

Ruud forteller at det er det ganske mange mennesker i gatene på dagtid, men at det er innført portforbud fra kl 18 om kvelden. Det vil si at det ikke er lov til å gå ut på gaten etter dette tidspunktet og frem til neste morgen.

- Det er stor, stor mistillit

- Det er en slags fredstilstand her nå. Den er veldig skjør. Det skal lite til for å vippe den av gårde igjen. Det er stor, stor mistillit. Kirgiserne beskylder usbekerne for å ha startet dette her. Usbekerne beskylder kirgiserne. Og myndighetspersoner og andre litt høyere oppe i systemet sier at det er mennesker utenfra som står bak. De mener å ha sett profesjonelle snikskyttere fra Tadsjikistan og fra Baltikum, så det er et ytterst blandet og broket bilde.

- Alt som er av butikker, kaféer og steder hvor folk normalt sett henter sine mat- og drikkevarer fungerer ikke. De er enten brent, ødelagt eller plyndret. Befolkningen er veldig avhengig av den hjelpen som staten koordinerer.

Fått opp takten på hjelpeforsyninger

Siden alle butikker og kaféer er ødelagt er den eneste muligheten til å få mat- og vannforsyninger gjennom nødhjelpen. Det kommer forsyninger via landeveisfrakt og flyfrakt. Ruud kom selv med et lastefly fra Bisjkek i morges og flyet fraktet over 40 tonn med mel, ris og poteter. Slike fly kommer med forsyninger hele tiden.

- Jeg snakket akkurat med hun som er leder for hjelpeforsyningen i hele Sør-Kirgisistan og hun sa at de nå nesten har nådd inn til alle som trenger hjelp. Problemet har vært disse usbekiske enklavene som har nektet enhver kontakt med utenomverden. Men nå har de altså fått til ordninger som gjør til at forsyninger kommer inn til dem også. Hun presiserte at det ikke skal være en skjevfordeling av forsyninger til usbekere og kirgisere. Her skal alle som trenger det få.

LES OGSÅ: Deler ut nødhjelp i Kirgisistan

- Hvem står bak?

- De har en lang vei å gå når det gjelder å bygge tillit mellom partene her. Det er ingen tvil om det. Det er en spesiell situasjon. Veldig spesiell. Det store spørsmålet er egentlig; hvem er det som står bak? Her er det forskjellige versjoner ute og går.

- De sittende myndigheter skylder på tidligere president Bakijev og hans familie. De benekter jo dette. De er i eksil og den ene sønnen er arrestert i London og faren er i Hviterussland i et slags politisk asyl der.

LES OGSÅ: Bakijev-sønnen får skylden

- Så det er heller ikke klart om det er dem som står bak sammenstøtene. Eller om det er andre som ønsker å destabilisere situasjonen i hele Mellom-Asia.

Uroen og konflikten som utspiller seg så voldsomt i Kirgisistan nå - mellom kirgisere og usbekere - er langt fra av ny dato.

LES OGSÅ: Under ørkenens brennende sol: Konflikten i Sentral-Asia

Morten Ruud sier det er vanskelig å jobbe som journalist i Osj. Han har sittet fast i formaliteter i hele dag og har ikke fått lov til å bevege seg et skritt uten å ha alle papirer i orden. Til nå har han kun fått snakket med folk i administrasjonen og på flyplassen.

SISTE NYTT

Siste nytt