Bakijev-sønnen får skylden

- Sønnen til den avsatte presidenten Kurmanbek Bakijev har finansiert opptøyene i Kirgisistan, hevder landets midlertidige visepresident Almazbek Atambajev.

Maxim Bakijev

Maxim Bakijev, eks-presidentens sønn, beskyldes for å å ha finansiert opptøyene i Kirgisistan.

Foto: Sultan Dosaliyev / AP

På en pressekonferanse i hovedstaden Bishkek sa Atambajev at Maxim Bakijev har betalt 10 millioner dollar til væpnede kirgisiske grupper som har angrepet etniske usbekere, drept minst 170 mennesker og såret rundt 1800 andre.

- Opprøret er godt organisert, og pengene kommer fra den tidligere presidentens sønn, Maxim Bakijev, sa visepresidenten.

Arrestert i England

Maxim Bakijev ble arrestert da han kom med et privatfly til flyplassen Farnborough i England, opplyser krigisiske myndigheter. Nå vil de samme myndighetene ha ham utlevert.

- Vi håper britiske myndigheter vil utlevere ham. Maxim Bakijev er involvert i internasjonal kriminalitet i forbindelse med hvitvasking av penger, sa Atambejev.

Kirgisiske myndigheter etterforsker allerede eks-presidentens sønn for mulig korrupsjon i forbindelse med kontrakter med amerikanske myndigheter om drivstoffleveranser til den amerikanske flybasen i Kikrgisistan.

Denne basen er viktig for forsyningene til styrkene i Afghanistan. Også Russland har en militærbase i Kirgisistan.

Les: – 100.000 flyktninger i Kirgisistan

Les: Usbekistan stenger grensene

Les: - De dreper alle oss usbekere - en etter en!

Roligere

Flyktning fra Kirgisistan

Usbekistan har tatt imot bortimot 100.000 flyktninger. Flere venter i grenseområdet.

Foto: Anvar Ilyasov / Ap

I det verst rammede byen Osj var det bare spredt skyting i natt i motsetning til de siste dagene og nettene.

Væpnede grupper på begge sider har utvekslet fanger, men samtidig hogg etniske usbekere tømmer i nærheten for å skaffe seg materialer til nye barikader som de håper skal beskytte dem selv og hjemmene deres. Etniske usbekere sa de hadde sett nye lik like utenfor de barikaderte områdene.

En illustrasjon på den etniske dimensjonen i konflikten finnes i Osj. Hus med bokstavene KG, for kirgisisk, malt på veggene står urørt, mens det bare er brannrester igjen av kirgisiske hjem.

Vanskelig humanitær situasjon

Selv om urolighetene ser ut til å avta, så øker den humanitære krisen for dem som har flyktet fra områdene der drap, ildspåsettelse og andre overgrep har dominert de siste dagene.

Nabolandet Usbekistan har tatt imot rundt 100.000 flyktninger, men kan ikke slippe inn flere, og stenger grensen. Det betyr at mange tusen mennesker har strandet på den kirgisiske siden av grensen.

- Den humanitære situasjonen i konfliktområdet forverrer seg. Det er mange flyktninger som trenger hjelp og omsorg, sier OSSEs utsending Zhanibek Karibzhanov

FNs sikkerhetsråd fordømte i natt volden i Kirgisistan.

SISTE NYTT

Siste nytt

Seks meter høy lavastrøm truer bebyggelse på Kanariøyene

Rundt 100 boliger er ødelagt etter vulkanutbruddet på La Palma og tusenvis er evakuert.