Hopp til innhold

- Flere tusen romfolk ulovlig i svensk register

Navnene på over 4.000 romfolk, blant dem over 1.000 barn, er samlet i et hemmelig og ulovlig register hos svensk politi.

Romleir på Sognsvann

ULOVLIG REGISTRERT: Politiet i Lund i Sverige har opprettet et register hvor flere tusen romfolk ulovlig er registrert. Dette bildet er fra romleiren på Sognsvann i Oslo.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

Mange av personene i databasen er ustraffede og over 1.000 av dem er barn. Eksperter mener registreringen er ulovlig, skriver svenske DN.

Ifølge DN består registeret av et slektstre der opplysninger om personnumre og adresser kombineres med piler for å vise slektsbåndene mellom de registrerte.

Jurister avisen har snakket med mener databasen med totalt 4.029 personer bryter mot flere lover, blant annet politidataloven. Registeret skal finnes i en mappe merket «Kringresande» i datasystemet hos politiet i Skåne.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdatering.

Les også: Ber om en samlet ordbokpolitikk

Les også: Tiggercamp vekker reaksjoner

Les også: Protesterer mot utkastelse

– Forbudt register

Ifølge DN er registeret opprettet av politiet i Lund, men rikspolitiet i Stokholm og andre skal også ha tilgang til det.

– Er «kringresande» en omskrivning for å være rom, og i så fall en registrering på grunn av etnisk opprinnelse? Det er forbudt å registrere på det grunnlaget, sier grunnlovsekspert Johan Hirschfeldt til avisa.

Datafilen DN har fått tilgang til ble opprettet så sent som i mai 2012, men opplysningene der antas være eldre. Ifølge avisa så tas opplysningene i bruk i dag.

– Hvorfor registrerer politiet romfolk? Det er rasistisk. Det er ubehagelig at mine barn fins der, sier Sandra Håkansson.

Les også: Romfolket anker flytte-avgjørelse

Les også: Enda en romleir må fjernes

Les også: – De er veldig desperate

Dersom du har tips eller bilder til NRKs redaksjon kan du sende en mail til 03030@nrk.no eller ringe oss på vår tipstelefon 03030.

Politiet nektet – og bekrefter

Hele Håkanssons familie er med i registeret.

Politiet i Skåne, Lars Förstell, stiller seg først uforstående til DNs opplysninger.

– Det høres helt urimelig ut. Jeg ble helt forbløffet når jeg hørte dette. Hva skulle vi ha det til, sier informasjonsdirektør Lars Förstell til Expressen.

Og Varg Gyllander, pressesjef hos politiet i Stockholm skrev i en tekstmelding til Expressen at han «aldri har hørt snakk om et slikt register».

Men så kommer helomvendingen. Mandag morgen sier politiet til nyhetsbyrået TT at et slikt register viser seg å finnes – men at man ikke vet hvorfor eller hvem som står bak.

– Myndighetene har ikke bestilt dette, og står ikke bak det. Vi holder nå på å undersøke om det er opprettet av en enkelt medarbeider, sier Förstell til TT.

Han sier et slikt register ikke er politiets anliggende.

– Et register som har som formål å beskrive romfolk og deres relasjoner til hverandre ligger ikke til våre retningslinjer, og er ikke opprettet eller bestilt av politimyndigheten.

SISTE NYTT

Siste nytt