NRK Meny
Normal

- Regjeringssammenbrudd i Ukraina

Ukrainas koalisjonsregjering, under ledelse av statsminister Julia Timosjenko, har brutt sammen, opplyser lederen for nasjonalforsamlingen.

Julia Timosjenko

Julia Timosjenkos koalisjonsregjeringen i Ukraina har brutt sammen.

Foto: Alexander Nemenov / Scanpix/AFP

Volodimir Lytvyn kom med kunngjøringen i Kiev tirsdag formiddag.

- I tråd ned den ukrainske grunnloven kunngjør jeg at koalisjonen i nasjonalforsamlingen har opphørt sin aktivitet, sa han.

Ikke nok underskrifter

Lyvtyn sa at lederne for partifraksjonene i parlamentet hadde kommet sammen, og at gruppelederne for regjeringskoalisjonen ikke hadde samlet nok underskrifter for å bevise at de fortsatt utgjør et flertall.

Ukraina har vært preget av politisk uro i lang tid. Julia Timosjenko har nektet å gå av etter at hun tapte presidentvalget mot Viktor Janukovitsj, og i morgen skal nasjonalforsamlingen stemme over et mistillitsforslag mot henne.

Les: Timosjenko nektar å gå frivillig

Les: Timosjenko: Har bevis på valfusk

Les: Timosjenko klager valgresultat inn for retten

Les: Timosjenko trekker valgklagen

Hestehandel

Før den nyvalgte presidenten Viktor Janukovitsj kan begynne det møysommelige arbeidet med å stable en ny regjering på beina må parlamentet vedta mistillit mot Timosjenkos sittende regjering, og det må komme en formell erklæring om at regjeringskoalisjonen har brutt sammen.

Det er ventet at hestehandelen om en ny regjeringssammensetning vil ta flere uker.

Partiene i nasjonalforsamlingen har 30 dager på seg til å bli enige om å danne en ny koalisjon, og ytterligere 30 dager på å sette sammen regjeringen. Dersom fristen ikke holder, har Janukovitsj rett til å skrive ut nyvalg.

Den siste muligheten frykter investorene. Det vil bety at den økonomiske usikkerheten vil vare i flere måneder, mens Ukraina fortsetter å slite økonomisk uten utenlandske låneopptak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt