NRK Meny
Normal

- Putin er ikke noe «rovdyr»

At Vladimir Putin er på Reportere uten grensers liste over de 40 største fiendene av en fri presse, er en tabbe som baserer seg på stereotypier, mener Putins talsmann.

Vladimir Putin

Russlands statsminister Vladimir Putin er på RSFs liste over rovdyr mot pressen.

Foto: ALEXEY NIKOLSKY / AFP

Russlands statsminister Vladimir Putin står sammen med kinesiske Hu Jintao, iranske Mahmoud Ahmadinejad og cubanske Raul Castro på listen over de 40 verste «rovdyrene», som Reportere uten grenser (RSF) publiserte på mandag.

– Vi kjenner ikke kriteriene som ligger til grunn for konklusjonene. De er i hvert fall falske, sier Putins talsmann Dmitri Peskov, ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti.

– Uheldigvis kan denne tabben være forbundet med stereotypier om Russland som fremdeles lever i beste velgående.

«Kontroll» er nøkkelordet

Han mener at Putin i løpet av de 10 siste årene har gjort masse for at mediene skal bli uavhengige økonomisk, og derfor også mer fri.

Siden Putin ble inntok rollen som president i 2000 og siden statsminister i 2008 har alle store TV-stasjoner kommet under kontroll av Kreml, og opposisjonen har ikke lenger adgang til TV.

Ifølge RSF er ordet «kontroll» nøkkelordet her, og «alle de nasjonale TV-stasjonene snakker nå med én stemme».

Arkivbilde av journalist og forfatter Anna Politkovskaja.

Journalisten Anna Politkovskaja ble drept.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Rapporten fra Reportere uten grenser legger også vekt på at fem journalister ble drept i Russland i fjor, og 22 har blitt drept siden 2000. Særlig er det voldelige Nord-Kaukasus farlig for uavhengige journalister og menneskerettsaktivister.

Dødelige svar på kritikk

Presidenten for det nordkaukasiske Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov, er også med på «rovdyr»-listen til RSF. Han kalles blant annet for Putins vaktbikkje.

Også talsmannen til Kadyrov mener det er en fail at han står på listen, og sier at det «ikke har noe med virkeligheten å gjøre».

– I fjor ga Kadyrov intervjuer til nesten alle de store TV-stjasjonene, alle de store avisene og til flere europeiske, amerikanske og asiatiske aviser, sier talsmann Alvi Karimov.

Ifølge RSF kan alle som setter spørsmålstegn ved de politiske valgene til Kadyrov vente seg «dødelige svar», og refererer til drapene på journalist Anna Politkovskaja og menneskerettsaktivist Natalia Estemirova .

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt