«Død» Taliban-leder truer USA

Lederen for Taliban i Pakistan, Hakimullah Mehsud, som ble rapportert drept i januar har nå lagt ut nye videoer der han truer med selvmordsangrep i USA.

Hakimullah Mehsud

Taliban-leder Hakimullah Mehsud truer USA.

Foto: IntelCenter / AP

Videoene ble lagt ut på nettet like etter at det pakistanske Taliban (TTP) tok på seg skylden for å ha forsøkt å plante en bilbombe på Times Square i New York.

– Vil angripe store byer i USA

– Tiden er nær da våre fedayeen («frihetskjempere», krigere som er klare til å ofre seg) vil angripe de store byene i USA, advarer Mehsud, som også sier at videoen ble laget 4. april i år.

– Våre fedayeen har trengt inn i terrorstaten USA. Vi kommer til å gi USA noen ekstremt smertefulle slag.

Til nå har Taliban i Pakistan (TTP) brukt alle sine krefter på å kjempe mot den pakistanske regjeringen i Islamabad, og har til tross for sine bånd med Al Qaida aldri kjempet utenfor hjemlandet.

Video: Terrorfrykt i New York

Video Terror-frykten rammet New York

– Et tegn på svakhet hos Taliban

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det derfor noen eksperter sier at truslene fra Mehsud og det som skjedde på Times Square kan være et tegn på svakhet etter at TTP har måttet kjempe i flere store og langvarige slag mot det pakistanske militæret.

– TTP har ingen ting å tape, sier Taliban-ekspert Rahimullah Yusufzai.

– De kjemper en vinn eller forsvinn-kamp mot forsvaret i Pakistan. Og de ønsker å skape vanskeligheter for regjeringen i Pakistan på alle måter de kan. Derfor hjelper det dem å ta på seg skylden for et terrorangrep mot USA.

Ingen bevis for at Taliban var involvert

Ifølge TTP plantet de bomben på Times Square for å hevne drapene på to av Al Qaidas toppledere i Irak i april, i tillegg til å hevne USAs innblanding i muslimske land.

Hakimullah Mehsud

Bilde fra en av videoene med Taliban-leder Hakimullah Mehsud.

Foto: AFP

Politisjef Raymond Kelly i New York sier at det ikke er noen bevis som støtter det Taliban hevder, og får støtte av Pakistans sikkerhetstjeneste, som hevder at det bare er desperat propaganda fra Talibans side.

– Det er et mediastunt. Vi kjenner og verden kjenner hva de er i stand til, sier en anonym sikkerhetsagent i Pakistan til Reuters.

Tre nye videoer lagt ut

Totalt ble tre videoer lagt ut på nettet - to fra Mehsud and fra Qari Hussain, en pakistansk Taliban-leder beryktet for å trene opp selvmordsbombere.

– TPP tar ansvaret for angrepet i USA med stolthet og ære. Vi graturerer alle muslimer med dette angrepet, sier Hussain i et lydopptak som ikke spesifikt nevner Times Square.

Politiet fant bomben, som ble desarmert lørdag kveld, i en bil parkert i området, som da var fylt av turister og teatergjester.

De ble antatt at Mehsud ble drept av en amerikansk rakettangrep i Sør-Waziristan i januar, men den 29. april opplyste den pakistanske etterretningstjenesten at de likevel trodde han var i live.

SISTE NYTT

Siste nytt