– Dette er et angrep mot Pakistan

Pakistans innenriksminister ber Taliban og Al Qaida om å hjelpe å bygge opp landet, mens Taliban har sendt rundt 20 selvmordsbombere til angrep mot militærbase i Karachi.

Taliban-angrep mot militærbase i Karachi, Pakistan

Angrepet mot militærbasen i Karachi kommer som hevn etter at amerikanske soldater drepte Al Qaida-leder Osama bin Laden tidligere i mai, sier en talsmann for Taliban.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

Taliban-medlemmer gikk søndag kveld til angrep på en militærbase i hjertet av Pakistans største by, Karachi.

Det bor 16 millioner mennesker i Karachi, og byens havn er et viktig område for leveranser til NATO-soldater i Afghanistan.

Største angrep siden militærets hovedkvarter ble angrepet

Minst 12 ansatte ved basen skal være drept og to amerikansk-bygde overvåkingsfly skal være ødelagt, opplyser en talsmann til nyhetsbyrået AFP mandag morgen.

Dette er ikke bare et angrep mot en militærbase, det er et angrep mot Pakistan.

Rehman Malik

Så mange som 20 opprørere, som av innenriksminister Rehman Malik omtales som terrorister, snek seg inn på basen fra tre kanter, væpnet med raketter og eksplosiver.

Kampene mellom opprørerne og soldatene var ikke over før mandag formiddag, over 14 timer etter det startet. Ifølge en offisiell talsmann har de militære styrkene igjen kontroll over basen.

Dette er det største angrepet mot en militærbase i Pakistan siden forsvarets hovedkvarter ble beleiret i oktober 2009.

Da Taliban-opprørere i oktober 2009 i to dager angrep militærets hovedkvarter i byen Rawalpindi, ble 22 mennesker drept. Det ble da stilt spørsmål med hvorfor det tok så lang tid for militæret å slå ned angrepet.

Video Angrep mot militærbase i Karachi

Taliban-angriperne var utstyrt med raketter og eksplosiver. Klikk på bildet for å se eksplosjonene fra basen.

Ny ydmykelse for Pakistans militære

Det kan også bli oppfattet som enda en flau episode for Pakistans militære, bare tre uker etter at amerikanske elitesoldater drepte Al Qaida-leder Osama bin Laden - som gjemte seg like utenfor gjerdet på en pakistansk forsvarsskole.

En talsmann for Taliban i Pakistan, som har trappet opp angrepene siden bin Laden-drapet 2. mai i år, hevder at de har sendt mellom 15 og 20 selvmordsbombere mot militærbasen, og at de er utstyrt for å krige i en uke.

– Vi advarte etter at Osama ble drept om at vi kom til å utføre enda større angrep, sier Taliban-talsmann Ehsanullah Ehsan på telefon til nyhetsbyrået AFP.

– Våre folk inne på basen er selvomordsbombere, og de ble sendt inn etter nøye planlegging. De kan kjempe i en uke, til de omfavner skjebnen som martyrer.

Al Qaida-leder bin Laden ble tidligere denne måneden drept av elitesoldater fra USA. Drapet skjedde i garnisonsbyen Abbottabad litt nord for Pakistans hovedstad, Islamabad. Den hemmelige operasjonen ydmyket Pakistans etterretnings- og sikkerhetstjenester, som lenge har nektet for at bin Laden gjemte seg i Pakistan.

Ber Taliban og Al Qaida hjelpe Pakistan

Klokken 8 mandag morgen skal de rundt 20 opprørerne ha forskanset seg inne i en bygning på basen, hvorfra de fortsetter å skyte mot soldatene på basen.

– Dette er ikke bare et angrep mot en militærbase, det er et angrep mot Pakistan, sier innenriksminister Malik. Han oppfordrer alle som sympatiserer med Taliban og Al Qaida å holde resten av befolkningen i hendene for å redde landet.

Taliban-angrepet som nå pågår dypt inne i Karachi understreker det pakistanske militærets sårbarhet.

– Angriperne holder én posisjon. Jeg håper at vi snart klarer å ta dem, døde eller levende, sa militærtalsmann Salman Ali til AFP noen timer etter at angrepet begynte i lite før klokken 20 norsk tid søndag kveld.

Karachi er Pakistans finanssentrum, og havnen brukes av NATO for å frakte forsyninger til de rundt 130.000 amerikansk-ledede soldatene i Afghanistan.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt