Hopp til innhold

- Økt aksept for tortur

Europeiske statsledere er medskyldige i overgrepene de kritiserer andre land for, skriver Amnesty International i sin årsrapport.

Tortur
Foto: MARK WILSON / AFP

- Europeiske statsledere oppfatter seg selv som fanebærere for menneskerettighetene, men er selv medskyldig i overgrepene de kritiserer USA og andre land for, skriver organisasjonen i en pressemelding.

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Amnestys årsrapport viser at europeiske statsledere snakker med to tunger i menneskerettighetsspørsmål. De er raske til å påpeke andre lands brudd på menneskerettighetene, samtidig som de for eksempel samarbeider med eller lukker øynene for CIAs hemmelige fangetransport, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Les: - CIA-fly må inspiseres

Årsrapporten "Amnesty International Report 2008: The State of the World’s Human Rights" lanseres i dag, og et av hovedtemaene er bruken av tortur som forhørsteknikk.

Tortur som forhør

USAs president George W. Bush la nylig ned veto mot et forbud mot "waterboarding", en forhørsteknikk som fremkaller følelsen av å drukne. Dette svekker det absolutte forbudet mot tortur, mener Amnesty.

Les: - Dette er tortur

- Amnesty International har dokumentert tilfeller av tortur, grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling i 81 land i 2007, heter det i rapporten.

Mot slutten av fjoråret ble 600 mennesker holdt fanget uten dom i den amerikanske luftbasen Bagram i Afghanistan, mens 25.000 ble holdt fanget i Irak av multinasjonale styrker.

Terrorkrigen

Rapporten viser at krigen mot terror, med USA i spissen, ikke bare fører til brudd på menneskerettigheter i de landene som er direkte berørt av krigshandlinger, men også "en generell forvitring av manneskerettighetene over hele verden."

Les: Verre enn noensinne

- Terrorismebegrepet er utvidet. Ved å definere politiske opposisjonelle, frigjøringsbevegelser og etniske grupper som terrorister, legitimerer styresmakter i Europa, Amerika og Asia menneskerettighetsbrudd som tortur og fengsling uten lov og dom, sier Egenæs.

To kvinner voldtatt i timen

Vold mot kvinner trekkes også fram som et stort problem på verdensbasis. Trafficking, menneskehandel og prostitusjon er utbredt i hele verden, og kvinner undertrykkes i mange land.

Ifølge rapporten blir vold mot kvinner også systematisk brukt som våpen i konflikter i Darfur og Somalia.

- Amnesty anser vold mot kvinner som en av de største utfordringene verden står overfor i dag. I første halvdel av 2007 ble 250 kvinner i Egypt drept av voldelige ektemenn, mens gjennomsnittlig to kvinner blir voldtatt per time, heter det i rapporten.

Kriser som haster

Blant menneskerettighetskrisene som krever umiddelbar handling fra verdenssamfunnet trekker Amnesty fram landene Darfur, Zimbabwe, Gaza, Irak og Burma.

- Verdens ledere må ta ansvar for kriser som ikke rammer deres befolkning direkte. Menneskerettighetsproblemer er ikke isolerte tragedier, men alles felles ansvar, sier Egenæs.

Nedgang i dødsstraff

Ifølge Egenæs har ikke utviklingen vært utelukkende negativ, og generalsekretæren trekker fram nedgang i bruken av dødsstraff som en del av den positive utviklingen.

Rapporten viser også at bevisstheten rundt menneskerettighetene stadig blir større i alle verdensdeler.

SISTE NYTT

Siste nytt