Hopp til innhold

Mener Norge bør bidra for å forhindre militærkupp

Flere frykter at det kan bli utført militærkupp i Afghanistan. - Norge bør bidra for å unngå at det skjer, mener afghanistanekspert.

Talibansoldater på øvelse

Mange frykter at ustabiliteten i Afghanistan kan føre til militærkupp i landet. Bildet viser Taliban-soldater under opplæring.

Foto: STRINGER AFGHANISTAN ADMIN / Reuters

Frykten for en konstitusjonell krise i Afghanistan har økt etter at 25 prosent av representantene i nasjonalforsamlingen har fått sparken.

En spesialdomstol som president Hamid Karzai oppnevnte etter parlamentsvalget i fjor, har besluttet at 62 medlemmer av den folkevalgte forsamlingen skal erstattes av andre på grunn av det omfattende fusket som preget valget.

– Dette kan være kimen til en politisk krise av dimensjoner, sier en norsk diplomat til NTB.

- Svært sårbar

Kristian Berg Harpviken, PRIO-direktør

- Dersom regjeringen sprekker, så er faren for militærkupp og fornyet konflikt stor, sier Kristian Berg Harpviken.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Afghanistanekspert og direktør ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo, Kristian Berg Harpviken, frykter nå for stabiliteten i landet, og mener at regjeringen er svært sårbar i tiden fremover.

- Jeg ser at regjeringen i Kabul nå er veldig skjør. Det er store spenninger internt, og stor uenighet om spørsmålet om forhandlinger med Taliban. Det er krevende å splitte regjeringen ytterligere, sier Berg Harpviken.

- Dersom regjeringen sprekker, så er faren for militærkupp og fornyet konflikt stor, sier han til NRK.

Såret etter selvmordsangrep i Afghanistan

Lørdag ble minst 38 mennesker drept da en bilbombe gikk av utenfor et sykehus i Logar-provinsen. Denne kvinnen var blant de sårede.

Foto: Ihsanullah Mahjoor / Ap

- Norges fortrinn på et annet område

Harpviken mener at Norge kan bidra på andre måter enn de militære for å være med og forhindre et eventuelt militærkupp.

- Det aller viktigste for å unngå at Afghanistan skal lide under et nytt militærkupp, er at man får en god forhandlingsprosess som inkluderer deler av Taliban, men som ikke går så fort fram at de andre som i dag tilhørere alliansen går i strupen på hverandre. Der kan Norge – med erfaring fra fredsarbeid i mange andre land – spille en viktig rolle.

- Er det bedre enn å ha soldater der?

- Jeg er ikke i tvil om at Norges komparative fortrinn i Afghanistan ligger på et helt annet område enn det militære, sier Berg Harpviken.

Hamid Karzai

Afghanistans president Hamid Karzai skaper uro med å sparke 62 folkevalgte ut av nasjonalforsamlingen.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp

38 drept

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa lørdag til NRK at han gradvis vil redusere antall norske soldater i Afghanistan. Men han vil ikke si hvor mange soldater det er snakk om.

Samme dag ble minst 38 mennesker drept da en bilbombe gikk av utenfor et sykehus i Logar-provinsen.

Mange av ofrene etter at en bilbombe gikk av utenfor sykehuset var kvinner og barn som hadde vært på barselavdelingen. Ytterligere 50 mennesker ble såret i angrepet.

– Denne umenneskelige gjerningen er unik i konflikthistorien i vårt land, og var rettet mot et sted der sår gror og pasienter mottar behandling, skriver helsedepartementet i en uttalelse.

Taliban nekter for at de har noe med bombingen å gjøre og fordømmer angrepet som de mener er et forsøk på å sverte Taliban.

Jonas Gahr Støre og Abdul Haq Shafaq

Lørdag møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre provinsguvernøren i Faryab, Abdul Haq Shafaq.

Foto: Piene, Bibiana / Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt