Blind aktivist på flukt i Kina

Den kinesiske menneskerettsaktivisten Chen Guangcheng har flyktet fra husarrest. I et videoopptak lagt ut på internett krever han at vold begått mot familien hans må granskes. Amnesty frykter for deres sikkerhet.

Chen Guangcheng

Den blinde aktivisten Chen Guangcheng har beskyldt myndighetene for å ha tvunget 7.000 kvinner i Shandong-provinsen til å sterilisere seg.

Foto: GBAPTN

Den 40 år gamle blinde aktivisten har sittet i husarrest i byen Dongshigu i over halvannet år. Før det sonet han en fire år lang fengselsstraff.

Han ble dømt etter å ha beskyldt myndighetene for å ha tvunget 7.000 kvinner i Shandong-provinsen til å sterilisere seg eller få gjennomført senaborter på grunn av Kinas strenge ettbarnspolitikk.

– Amnesty tok opp saken hans allerede da han ble tiltalt. Situasjonen til han og hans familie har vært helt forferdelig, sier politisk rådgiver og Kina-ekspert i Amnesty, Gerald Kador Folkvord, til NRK.no.

– Min familie er i deres hender

Fredag ble det opplyst via aktivister i USA at Chen sist søndag hadde rømt fra husarresten han satt i. Han har gitt livstegn fra seg i et filmopptak som er lagt ut på internett.

– Selv om jeg nå er fri er jeg fortsatt urolig ettersom min familie, min mor, min kone og mitt barn, fortsatt er i deres hender, sier han i opptaket, som er lagt ut av en dissidentgruppe med base i USA.

Folkvord sier Amnesty nå er bekymret for både ham og hans families sikkerhet, hvis det skulle stemme at han har stukket av.

– Jeg lurer på hvordan det vil gå med hans kone, de lokale myndighetene har vist ingen nåde og hans familie er blitt banket opp og mishandlet ved flere tidligere anledninger.

Vakter fra den kinesiske ambassaden ved USAs ambassade i Beijing

Kinesiske ambassadevakter marsjerer inn på den amerikanske ambassaden fredag, etter ubekreftede rykter om at Chen Guangcheng befinner seg der inne.

Foto: GOH CHAI HIN / Afp

Myndighetene overrasket

I opptaket krever Chen at statsminister Wen Jiabao må etterforske voldshandlinger som blant annet Chens mor og kone har blitt utsatt for. Familiens hus var fredag omringet av politiet.

– Hele byen og myndighetene ble overrasket da Chen Guangcheng ikke var å finne. Så nå omringer de huset hans, sier den kinesiske aktivisten Bob Fu, som holder til i USA.

Ifølge Fu oppholder Chen seg på en «ett hundre prosent sikker plass i Beijing». Ryktene om at han befinner seg i den amerikanske ambassaden vil han imidlertid ikke bekrefte.

– Kan bli pinlig for kineserne

Folkvord i Amnesty håper at Chen Guangcheng nå har et såpass kjent navn i og utenfor Kina at det vil være vanskelig å bare la ham «forsvinne».

– Jeg håper sentrale myndigheter i Beijing gir beskjed om at det kan bli pinlig om de lokale myndighetene går for langt.

Men han understreker at han er veldig bekymret.

– De lokale myndighetene har tidligere vist at de tar i bruk alle midler. Så det er stor fare for at han vil bli utsatt for overgrep igjen dersom de finner ham.

– Mener de må beskyttes mot seg selv

Folkvord sier kinesiske myndigheter ofte tar i bruk husarrest, på forskjellige måter.

– Dette er folk de vil fengsle, men som de ikke har noe på. Ofte bruker de argumentasjonen om at de må beskyttes mot seg selv. De forteller dem at de må holdes unna internasjonal media fordi det strider mot kinesiske lover og regler, for eksempel.

Folkvord sier det ofte er ektefeller av menneskerettighetsaktivister som holdes innestengt i sine egne hjem. Personer som ikke har gjort annet enn å gifte seg med «feil» person.

Noe lignende skjedde med kona til Liu Xiaobo, som vant fredsprisen i 2010.

– Her har det aldri vært noen rettsprosess inne bildet, men det virker som om myndighetene mener de kan gjøre som de vil. Det er en maktdemonstrasjon fra staten, sier Folkvord.

– Håper at det vil gå over

Han har imidlertid sjelden hørt om at folk rømmer fra husarrest.

– Dersom du stikker av må man jo leve et liv i skjul. Da sitter nok mange heller og håper at det vil gå over. Guangcheng skjønte nok at dette ikke var en situasjon som ville gå over av seg selv, og tenkte at «de vil knuse meg».

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken om forhandlinger: – Kommet til kritisk øyeblikk

Forhandlingene mellom USA og Russland om Ukraina-konflikten er nå i gang i Genève. Dette kan være siste mulighet til å finne en fredelig løsning.