- Lys opp hjemveien for Madeleine

I dag, på ettårsdagen for hennes forsvinning, vil alle som støtter Madeleine McCann og familien tenne lys slik at hun skal finne veien hjem.

Madeleine McCann

I en kirke i Portigal er det hengt opp bilder av Madeleine McCann.

Foto: HUGO CORREIA / REUTERS

Den da tre år gamle jenta Madeleine McCann forsvant fra en ferieleilighet i Praia da Luz i Portugal den 3. mai i fjor.

I kirker i Portugal og i Storbritannia vil det i dag avholdes markeringer for å minnes henne.

Kate og Gerry McCann

Kate og Gerry McCann.

Foto: DARREN STAPLES / REUTERS

Flomlys over Goodison

Foreldrene Kate og Gerry McCann, som fremdeles formelt er mistenkte i saken, vil trolig markere dagen med en privat tilstelning sammen med tvillingene hjemme i Leicestershire.

Alle som støtter Madeleine og familien er bedt om å slå på lyset på tidspunktet hun forsvant. I kampanjen som har fått navnet "Light the way back home", vil støttespillerne at stearinlys og utelys skal tennes mellom klokken 21.30 og 22 for å symbolisere tiden da hun forsvant fra sengen i Portugal.

Også Everton, Madeleines favorittfotballklubb, vil la flomlysene lyse opp hjemmebanen Goodison Park.

Madeleine: Hva vi vet

Siden hun forsvant for ett år siden har skjebnen til Madeleine vært gjenstand for spekulasjoner fra folk, presse og politi.

På grunn av mangelen på ledetråder og det portugisiske politiets hemmelighold, er det få fakta om hva som skjedde den natten Madeleine forsvant og om etterforskningen, som er kjente:

Natten Madeleine forsvant - minutt for minutt.

Ett år med etterforskning - dag for dag.

- Tvillingene har hjulpet oss

Madeleines foreldre, Kate og Gerry McCann, fortalte i et intervju med den britiske nyhetskanalen Sky News tidligere denne uken om hvordan Madeleines forsvinning har påvirket familien.

- Uten den støtten vi har opplevd, kan noe som det vi har vært gjennom, ødelegge deg fullstendig.

De la vekt på hvordan Madeleines småsøsken, tvillingene Sean og Amelie, har hjulpet dem gjennom den vanskelige tiden.

- Jeg tenker ofte på hvordan det skulle ha gått med oss hvis det ikke var for dem, sa Kate.

Madeleine forsvant fra ferieleiligheten familien leide i portugisiske Praia da Luz 3. mai i fjor. Til tross for en massiv leteaksjon og stor internasjonal oppmerksomhet, har den lille jenta ennå ikke kommet til rette, men foreldrene har ikke gitt opp.

- Vi vil snu hver stein i letingen etter vår lille jente. Vi kan ikke gi opp. Madeleine fortjener det. Det finnes ingen beviser som tyder på at hun er blitt skadet.

Får håp fra Østerrike

Foreldrene er blitt kritisert for at de la de tre små barna deres til å sove og lot dem være alene igjen i ferieleiligheten, mens de selv gikk på en restaurant i nærheten for å spise middag med venner. Foreldrene har sagt at de byttet på å gå og sjekke at alt var i orden med barna regelmessig i løpet av kvelden.

- Jeg følte at det var helt trygt, jeg ville aldri ha tatt en risiko. Det falt oss ikke inn at det kunne skje noe med barna, det var ikke engang et alternativ, sa en opprørt Kate i intervjuet.

Den siste tids hendelse i Østerrike, der Josef Fritzl ble avslørt etter å ha holdt datteren fanget i 24 år og fått sju barn med henne, og Natascha Kampusch-saken, gir Kate og Gerry McCann håp om at også deres datter kan være i live.

- Vi kan forestille oss henne vokse opp et annet sted i verden, omgitt av andre enn familien hennes, mens hun tilpasser seg sin nye situasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt