- Latterlig å kalle meg upatriotisk

– Mitt eget kjøtt og blod deltar i denne krigen, sier den amerikanske geologen Larry Syvertsen. Han vil ikke kalles upatriotisk, for de tre sønnene hans har alle tjenestegjort i Irak og Afghanistan.

Video Syvertsen om sin krigsmotstand

Amerikanske Larry Syvertsen er motstander av krigen i Afghanistan, mens hans tre sønner alle er i miltæret.

Over 40 land er med i den NATO-ledede ISAF-stryken i Afghanistan. Men det er USA som har langt flest soldater.

Tiet om krigsmotstanden i begynnelsen

Motstanden mot krigen har vært økende, også i USA. 58 prosent av amerikanerne vil at soldatene deres skal trekkes tilbake i løpet av et år eller to.

Et flertall av dem mener også at denne krigen ikke er verdt å kjempe.

Larry Syvertsen viser frem bilskiltet sitt

«Bring them home», står det på Larry Syvertsens bilskilt.

Foto: Dansk TV 2

Geologen Larry Syvertsen bor i den amerikanske delstaten Virginia. Han bekymrer seg for sine tre sønner, som er i militæret.

Han håper at han ikke en dag får uventet besøk av noen som forteller at noe har skjedd med en av dem.

Syvertsen bruker mye av fritiden sin til å protestere mot krigen. Han var motstander fra begynnelsen, men på grunn av sønnenes deltakelse tok det en stund før han protesterte offentlig.

«Bring my sons home»

– Jeg begynte å protestere i 2003 - to år etter at krigen i Afghanistan startet, sier Syvertsen til dansk TV 2. Da Syvertsen begynte å protestere mot krigen hadde bare én av Washingtons over 500 politikere en sønn i militæret, mens han selv har tre.

Syvertsen opplever at hans protest mot særlig krigen i Afghanistan, blir kalt upatriotisk. Det vil han ha seg frabedt.

Larry Syvertsen foran bilder av sønnene

Larry Syvertsen viser frem bilder av sønnene, som alle er i militæret.

Foto: Dansk TV 2

– Det er latterlig å kalle meg upatriotisk. Mitt eget kjøtt og blod deltar i denne krigen, sier Syvertsen. Han viser frem en plakat der det står «Bring my sons home» - få sønnene mine hjem. Det er bilder av de tre sønnene på plakaten.

Han forteller at han stemte på president Barack Obama ved valget sist. Men siden han ikke holdt løftet sitt om å ende krigen umiddelbart, kommer Syvertsen ikke til å stemme på ham igjen.

Sønnene har gått med på at faren bruker bilder av dem i sine demonstrasjoner mot krigen, men ellers diskuterer de aldri krigen i Afghanistan med faren.

– Vi skaper terrorister

Syvertsen har sterke meninger om USAs rolle i krigen.

Larry Syvertsen viser frem et bilde av sønnen

Larry Syvertsens yngste sønn er i militæret, som hans to brødre.

Foto: Dansk TV 2

– Vi skaper terrorister i Afghanistan fordi vi dreper så mange sivile. Hver gang det skjer får vi familiene til de drepte mot oss, sier Syvertsen.

Han mener den amerikanske regjeringen bør trekke sine soldater ut av Afghanistan så snart som mulig, og der har han nå støtte fra et flertall av amerikanerne. Han er ikke redd for at det vil skape mer kaos.

– Det er jo allerede kaos i Afghanistan, og det er vi som skaper problemene. Vårt forsvar skal beskytte amerikanske borgere, og det er ikke USAs oppgave å reise rundt i verden for å avsette ledere og lage nye regjeringer, mener Syvertsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt