Hopp til innhold

- Krigen kan ikke vinnes militært

Syv år etter USAs invasjon av Afghanistan kan suksess bare oppnås gjennom forhandlinger og politiske virkemidler, sier FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide.

Kai Eide

FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide.

Foto: AHMAD MASOOD / SCANPIX

Han understreker at i stedet for en militær opptrapping, burde man gå inn for en politisk offensiv.

- For å lykkes er det nødvendig å snakke med alle parter i konflikten, fortsetter Eide. Han sier at alle som har en rolle av betydning i konflikten, må inkluderes i slike politiske samtaler.

Terror 11. september 2001. Første fly

New York 11. september 2001.

Foto: SPENCER PLATT / AFP

7. oktober 2001

26 dager etter Al Qaidas terrorangrep på New York og Washington gikk USA til invasjon av Afghanistan. Målet var å styrte det fundamentalistiske Taliban-regimet, samt å ta Osama bin Laden som sto bak terroraksjonen, "død eller levende," som president George W. Bush formulerte det.

Etter to måneder ga Taliban-regimets leder, Mullah Omar opp kampen og flyktet. Det ytterliggående Taliban-styret var historie. Det avgjørende slaget i jakten på Osama bin Laden sto i Tora Bora-fjellene like før jul i 2001.

Da motstanden var nedkjempet og hundrevis av "arabere" drept, gjennomsøkte amerikanerne de mange hulene i Tora Bora. De fant både spor, bevis og eiendeler, men den anti-amerikanske var forsvunnet. Syv år senere er Osama bin Laden fremdeles på frifot.

Iraks masseødeleggelsesvåpen

Selv om Osama bin Laden ikke kunne ha kommet så langt, begynte amerikanerne å konsentrere seg mer og mer om Irak og president Saddam Hussein. Dagen etter ett-årsmarkeringen for terrorangrepet talte president George W. Bush i FN, der han oppfordret FN til å sende soldater til Irak som - ifølge president Bush – hadde masseødeleggelsesvåpen.

Colin Powell

Colin Powell.

Foto: RON EDMONDS / AP

USA klarte ikke å overbevise verken FNs Sikkerhetsråd eller sjefen for FNs våpeninspektører Hans Blix om at Irak hadde WMD, som det heter på engelsk.

Heller ikke utenriksminister Colin Powells personlige overbevisning og billedbevis den 5. februar 2003 imponerte Sikkerhetsrådets flertall.

President George W. Bush beskyldte FN for å gjøre seg selv irrelevant og samlet rundt seg "En koallisjon av villige" og invaderte Irak i mars 2003.

Operation Enduring Freedom

Mens amerikanerne var opptatt med å krige i Irak, ble "Operation Enduring Freedom" og NATO-styrkene i Afghanistan stadig mer opptatt.

Parallelt med at amerikanerne forsøkte å innføre demokrati i landet, reorganiserte Taliban seg og overtok initiativet i motstandkampen. Syv år etter invasjonen er president Hamid Karzai isolert, korrupsjon er utbredt og opiumsdyrkingen er tilbake på det lovløse nivået fra perioden før Taliban kom til makten.

Mens amerikanerne mistet 30 soldater i både 2002 og 2003 er allerede 134 drept hittil i 2008. Også andre nasjoner har til sammen mistet over 100 soldater til nå i 2008. Tapstallene har ført til at stadig flere nasjoner nå ønsker å forhandle med opprørerne, noe Taliban nekter å gå med på før de utenlandske soldatene er ute av landet.

Afghanisering

Den norske diplomaten Kai Eides uttalelser harmonerer godt med synspunktene til Storbritannias militære øverstkommanderende i landet.

Brigader Mark Carleton-Smith sa nylig at samtaler med Taliban kan være nettopp det som skal til for å få en utvikling som kan gjøre slutt på opprøret.

Osama bin Laden

Osama bin Laden.

Foto: AP

Amerikanerne mener imidlertid at Taliban må bekjempes militært. USA vil ha de andre ISAF-landene til å yte mer, hvis ikke militært så i alle fall økonomisk, slik at den afghanske hæren blir trent og utrustet til å slåss mot Taliban. Ifølge beregninger koster det like mye å holde én utenlandsk soldat i landet som 60 afghanske.

USA-valgkamp

I USA har demokratenes kandidat Barack Obama fokusert på Afghanistan og beskyldt president George W. Bush og den republikanske presidentkandidaten John McCain for å føre det amerikanske folk bak lyset med sin Irak-prioritering.

- De folkene som planla angrepene 11. september 2001 sitter fremdeles i fjellområdene på grensen mellom Afghanistan og Pakistan, sier Obama og mener jakten på Osama bin Laden og hans lojale medspillere må intensiveres.

Hvis de oppholder seg i de selvstyrte stammeområdene i Pakistan, har Obama antydet at når han blir president så vil han gå inn i Pakistan og angripe disse miljøene.

Dette er svært kontroversielt i Pakistan, og landets nye president Asif Ali Zardari måtte i går dementere at han stilltiende hadde gitt sitt samtykke til at amerikaneren kunne gå inn i Waziristan og tilintetgjøre felles fiender.

For i det USA-allierte Pakistan er sympatien med Taliban mer uttalt enn eventuell støtte til amerikanerne.

De folkene som planla angrepene 11. september 2001 sitter fremdeles i fjellområdene på grensen mellom Afghanistan og Pakistan.

Barack Obama

SISTE NYTT

Siste nytt