Juncker: Jeg føler meg sveket av Hellas

EU-kommisjonens president langet ut mot greske anklager om utpressing. Jeg føler meg sveket av Hellas, sier Jean-Claude Juncker.

BELGIUM-EU-SUMMIT

SVEKET MANN: EU-kommisjonenes president Jean-Claude Juncker på talerstolen.

Foto: THIERRY CHARLIER / Afp

Det var varslet at EU-kommisjonenes president skulle komme med et nytt avtaleutkast da han gikk på talerstolen i Brussel i formiddag. I stedet brukte Jean-Claude Juncker tiden på å forsvare forslaget som den greske regjeringen dro hjem med da de avbrøt forhandlingene lørdag.

– Det siste tilbudet til Hellas innhold ingen kutt i lønninger, ingen kutt i pensjoner. Det er et tilbud som vil skape økt sosial likhet, sa Juncker på pressekonferansen.

Langet ut mot regjeringen

Juncker langet også ut mot det han kalte populistisk spill fra den greske regjeringen. Statsminister Alexis Tsipras har omtalt det siste avtaleutkastet fra EU som utpressing, og rådet det greske folk til å si nei.

– Jeg føler meg sveket av Hellas, sa Juncker.

Han la heller ikke skjul på skuffelse og irritasjon over at den greske regjeringen ikke har gjort mer for å prøve å løse krisen.

– Ledere i andre land har vist ansvar og gjennomført innstrammingstiltak. De har gått gjennom store vanskeligheter og gjort store ofre, sa Juncker. Det eneste som gjenstår nå, er å få til en rettferdig og balansert avtale med Hellas.

Den greske statsministeren Alexis Tsipras taler

Statsminister Alexis Tsipras ber det greske folk si nei til avtaleforslaget fra EU.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Bekymret for folkeavstemning

Samtidig uttrykte Juncker bekymring for den varslede folkeavstemningen i Hellas søndag. Det greske folk vet ikke nok om hva de skal ta stilling til, sa Juncker. Likevel kom han med en sterk oppfordring til Hellas om å si ja til avtalen.

– Et ja fra det greske folk, vil være et tydelig signal til EU og resten av verden om at Hellas ønsker å være med i Eurosonen. Et nei til avtalen, betyr også et nei til Europa.

LES OGSÅ: Dette må du vite før du drar til Hellas

SISTE NYTT

Siste nytt