Hopp til innhold

- Ikke truet fordi vi er kristne

Åtte leger fra en kristen hjelpeorganisasjon er funnet drept i Afghanistan, men Kirkens Nødhjelp føler seg ikke ekstra truet i landet fordi de er en kristen organisasjon.

Kirkens Nødhjelp i Afghanistan

Kirkens Nødhjelp er representert med 50 medarbeidere i Afghanistan. Bildet er av hjelpearbeider Beate Fasting på besøk i den nederlandske ISAF leiren i Uruzgan -provinsen i 2007.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Likene av åtte tyske, britiske og amerikanske leger som arbeidet for den kristne hjelpeorganisasjonen International Assistance Mission i Afghanistan, er funnet skutt i hjel i en skog nord i landet.

Taliban-talsmann Mujahid Sabiullah sier at de står bak drapet på de «kristne misjonærene».

Flere episoder

Dette er ikke første gang at medlemmer fra kristne organisasjoner blir drept av Taliban. For to år siden ble den britisk-sørafrikanske kristne hjelpearbeideren Gayle Williams drept i Kabul. Hun ble skutt da hun var på vei til arbeidet sitt. Taliban tok på seg ansvaret og begrunnet dette med at kvinnen drev kristent misjonsarbeid.

Les: Hjelpearbeider drept i Kabul

Tidligere i sommer opplevde de i byen Mazar-i-Sharif at rasende folkemengder demonstrerte mot kristne hjelpeorganisasjoner, deriblant Kirkens Nødhjelp, som har lang fartstid i Afghanistan. De ble beskyldt for å drive kristen misjonering, noe som er ulovlig i det muslimske landet.

Taliban og International Assistance Mission

I forbindelse med utvisningen av International Assistance Mission i 2001, viste en representant for afghansk UD frem denne barnebibelen.

Foto: SAEED KHAN / Afp

- Overhodet ingen misjonering

Men organisasjonens medieleder Sindre Tollefsen avviser at de bedriver misjoneringsarbeid i landet.

- Episoden fra Mazar-i-Sharif skyldtes at et feilaktig rykte var blitt satt ut, og det var første gang vi opplevde slike problemer i Afghanistan. 95 prosent av jobben vår gjøres gjennom lokale, muslimske organisasjoner, og vi bedriver overhodet ikke noe misjonering der vi er representert, sier Tollefsen.

- Er dere mer truet enn andre hjelpeorganisasjoner siden dere har en kristen profil?

- Jeg vil si at sikkerhetssituasjonen blir mer og mer krevende i landet, men det gjelder for alle hjelpeorganisasjoner. Det at vi er en kristen organisasjon spiller en mindre rolle, sier han og sier at det ikke er aktuelt å trekke seg ut av landet.

Kirkens Nødhjelp har lang erfaring med nødhjelpsarbeid i Afghanistan, og har til sammen 50 medarbeidere i landet.

Les: Frykter for sikkerheten til hjelpearbeidere

- Viktig å framstå som nøytrale

Informasjonsmedarbeider Lars Nygård i Leger uten grenser sier at de ikke har opplevd noen anslag mot sine folk etter at de vendte tilbake til Afghanistan i fjor.

- Har dere inntrykk av at kristne organisasjoner er mer utsatt?

- Det er vanskelig å kommentere, men generelt er det viktig å framstå som uavhengige og nøytrale, slik at det ikke er noen tvil om at man er i landet på rent humanitært grunnlag.

Leger uten grenser forlot Afghanistan etter å ha fått fem av sine medarbeidere drept i Badghis-provinsen i 2004. Den norske legen Egil Kristian Tynæs var en av de drepte. I fjor høst vendte de tilbake igjen, men per i dag er det ingen norske medarbeidere fra organisasjonen i landet.

Fulle av kulehull

De åtte legene skal ha blitt drept for noen uker siden, må grunn av beliggenheten fant ikke politiet de døde kroppene før torsdag etter først å ha fått melding fra lokale innbyggere om at de var kommet over fire forlatte biler. Politisjefen sendte deretter ut en gruppe for å undersøke og lete.

Gruppen skal ha vært på vei tilbake til Kabul da konvoien ble angrepet.

De fire bilene legene brukte ble funnet dagen etter at kontaktet med gruppen ble brutt. De døde ble funnet i en tett skog like i nærheten av kjøretøyene. Både kroppene og bilene var fulle av kulehull.

Siterte Koranen

Den overlevende afghaneren har forklart at den eneste grunnen til at han ble spart, var at han siterte vers fra Koranen med forsikringer om at han er en god muslim.

- Han fortalte meg at han ropte «jeg er en muslim», siterte Koranen og «bønnfalte ikke drep meg», forteller politisjefen Aqa Noor Kintoz.

Det er likevel ikke sikkert at drapene er religiøst motivert. Den drepte skal ifølge den lokale politisjefen ha vært ribbet for eiendeler.

- Ingenting lå igjen på åstedet, sier den lokale politisjefen Aqa Noor Kintoz. Han utelukker derfor ikke at ran av gruppen ligger bak drapene.

SISTE NYTT

Siste nytt