NRK Meny
Normal

- Hyggelig å få palestinsk pass

Nå er Kåre Willoch innehaver av et palestinsk pass, et dokument palestinernes president Mahmoud Abbas ga ham i Ramallah på Vestbredden i dag.

Kåre Willoch og Mahmoud Abbas

Kåre Willoch og palestinernes president Mahmoud Abbas studerer den norske gjestens nye palestinske pass.

Foto: Sidsel Wold / NRK

Sidsel Wold
Foto: NRK

- Jeg synes det var veldig hyggelig å få passet som en avslutning på veldig interessante samtaler. Jeg satte stor pris på hans vuderinger av situasjonen, og hans understrekning av at hans mål er fred og ikke vold. Abbas ønsker forhandlinger for å oppnå rettferdighet for sitt folk, sa Willoch da han viste fram nyervervelsen.

- På tide med egen stat

Willoch understreket at det er på tide at palestinerne får sin egen stat og blir behandlet som andre folkeslag

- Jeg vet det er bred enighet om dette i Norge, selv om ikke alle er enig.

Willoch er på besøk hos palestinerne, og med ham er kona Anne Marie og bystyrerepresentant for Høyre i Oslo, Amir Jawad Sheikh.
Det er president Mahmoud Abbas som har invitert dem.

- Snakket dere om Norges eventuelle støtte til opprettelsen av en egen palestinsk stat som FNs hovedforsamling kanskje skal behandle til høsten?

- Abbas nølte med å snakke om FNs hovedforsamling, fordi han først vil undersøke mulighetene for å få gjennomslag i Sikkerhetsrådet. Jeg forstår at Abbas ikke vil trekke opp linjene videre dersom han skulle skulle mislykkes med å få støtte i Sikkerhetsrådet. Det ville nesten være en oppfordring til Sikkerhetsrådet om ikke å støtte ham.

Kåre Willoch foran hovedporten til flyktningleiren Aida.

Kåre Willoch foran hovedporten til flyktningleiren Aida i Betlehem.

Foto: Sidsel Wold / NRK

- Det blir stor diplomatisk aktivitet før Sikkerhetsrådet skal si sitt. Du har fått palestinsk pass. Burde ikke du være palestinernes fremste lobbyist i Norge?

- Passet endrer ikke mine holdninger

- Jeg tror ikke passet skal forandre mine holdninger, og tror slett ikke det har vært meningen. Jeg har mine synspunkter som har utviklet seg gjennom erfaring, og mener det er riktig å arbeide videre for at også palestinerne får rettigheter som andre folk, selvstendighet og verdighet.

- Du har forsøkt å få et møte med israelske representanter. Har du lykkes med det?

- Vi får møter på embetsnivå, og det setter jeg stor pris på, selv om jeg helst ville ha møtt regjeringsmedlemmer, men det var på svært kort varsel, så jeg har forståelse for at det ikke gikk.

- Tror du at du er blitt «persona non grata» for dem?

- Det har jeg ingen indikasjoner på. Den elskverdigheten jeg møtte i den israelske ambassaden i Oslo var meget tilfredsstillende, men jeg har forståelse for at på så kort varsel var det ikke lett å få til samtaler over embetsnivå.

I gamle dager

- Har du truffet Abbas før?

- Ja, jeg traff i gamle dager da situasjonen var helt annerledes enn nå, men bare helt kort og ikke direkte. Jeg traff Yasir Aarafat og da var Abbas der. Det er en stor forandring nå, og heldigvis er det en forbedring her på Vestbredden. I Gaza er det jo mye, mye verre dessverre.

- I gamle dager var vel du imot at PLO skulle få opprette en ambassade i Norge?

- Jeg har utviklet meg, og må innrømme feiltakelser som jeg er redd jeg deler med svært mange nordmenn. Det tok tid å forstå at palestinerne hadde krav på rimelig verdig behandling, og krav på sitt eget land, sier Kåre Willoch.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt