NRK Meny
Normal

- Humanitær krise på Sri Lanka

En omfattende humanitær krise er under utvikling på Sri Lanka, sier Røde Kors. Flere hundre mennesker er drept og 250.000 innesperret av kampene.

Dødstallene stiger i Sri Lanka

Dødstallene stiger i Sri Lanka. Helsearbeidere lemper sekker med drepte tamiltigre i byen Vavuniya, 23 mil nord for Colombo.

Foto: Sanath Priyantha / AP

Helsestasjoner i det tidligere LTTE-kontrollerte området er overveldet av hundrevis av døde og flere titalls sårede under regjeringshærens offensiv på den siste landstripe som kontrolleres av Tamiltigrene (LTTE), sier Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i en uttalelse.

HØR: NRKs utenriksmedarbeider Hallvard Sandberg om Sri Lanka


– Folk havner i kryssild, sykehus og ambulanser treffes av granater, og flere hjelpearbeidere er blitt såret mens de evakuerte sårede, heter det i uttalelsen fra ICRC.

- Det er på høy tid at det tas et fast grep og at blodsutgytelsene stanser. Tiden renner ut, sier Jacques de Maio, leder for Sør-Asia i Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

For farlig å ta seg av likene

Inne fra det stadig skrumpende LTTE-territoriet sier leger at flere hundre er drept. De sivile tapstallene vil stige, for mange lik ligger igjen i terrenget, for det er for farlig å ta seg av dem.

- Folk blir fanget i kryssild, sykehus og ambulanser blir beskutt og flere hjelpearbeidere er blitt skadd mens de har evakuert de sårede. Volden forhindrer ICRC i å få gjort jobben sin, sier de Maio.

- Når støvet legger seg, vil uttalige ofre og en humanitær katastrofe komme til syne, hvis ikke sivile blir beskyttet og internasjonale humanitære lover blir respektert, sier de Maio.

Fikk munnkurv

Regjeringsstyrkene benekter alt. Ikke ett eneste sivilt liv har offensiven kostet. Sivile har ikke vært mål, ifølge generalen som er ansvarlig for operasjonen.

Helseministerens folk har fått munnkurv av regjeringen. Det er ikke lov å opplyse om sivile tap. Journalister får ikke lov å komme inn i området.

Minst 178 er blitt drept og ytterligere 725 såret i kampene så langt denne måneden etter at Srilankesiske regjeringsstyrker har gjort kort prosess mot Tamiltigrene, sier T. Satyamurthy, lokal tjenestemann for helsemyndighetene til AFP.

Soldater akkompagnert av stridsvogner sloss i dag for å få kontroll over 30 kilometer strandlinje, det eneste territoriet som er kontrollert av de stadig svekkede Tamiltigrene.

Srilankesiske soldater holder vakt nær Mullaittivu

Srilankesisk soldat holder vakt nær Mullaittivu.

Foto: Ishara S. KODIKARA / AFP


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt