NRK Meny
Normal

- Bruker sivile som skjold

En israelsk gransking av bombingen av den libanesiske landsbyen Qana beskylder Hizbollah-militsen for å bruke menneskelige skjold.

 

- Hizbollah bruker svile som skjold
Foto: Zohra Bensemira / Scanpix/Reuters

Granskingen konkluderer med at den israelske hæren ikke ville ha bombet huset dersom den visste at flere titalls sivile hadde søkt tilflukt i bygningen.

Samtidig melder den anerkjente menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch at 28 mennesker er drept i angrepet og at 13 er savnet. Libanesiske myndigheter har oppgitt minst 54 døde.

Sivile som skjold

Ifølge en israelsk uttalelse ble det avfyrt to missiler mot bygningen som ble angrepet, og som ble antatt å være et Hizbollah-feste. Det ene missilet eksploderte ikke.

- Hadde det vært indikasjoner på at det var sivile i huset ville angrepet ikke blitt utført, heter det i undersøkelsen, der det også blir understreket at innbyggerne i Qana og nærliggende landsbyer flere ganger var blitt bedt om å forlate husene sine.

Den israelske stabssjefen, generalløytnant Dan Halutz, sier at Hizbollah buker sivile som skjold, og plasserer dem mellom seg selv og den israelske hæren.

- Dette er hovedforskjellen på oss og Hizbollah, sier Halutz i en uttalelse.

Antall døde kan være lavere

Bombingen av Qana førte til svært sterke reaksjoner fra verdenssamfunnet.

28 mennesker er hittil bekreftet drept etter angrepet søndag ifølge HRW, som viser til tall fra libanesisk Røde Kors og det offentlig sykehuset i Tyr.  Av de 28 døde er 16 barn. Ni personer ble såret, opplyste tjenestemenn ved det statlige sykehuset i Tyr torsdag

Ytterligere 13 personer er savnet, og innbyggerne i Qana frykter at noen av dem ligger begravd under ruinene. Redningsaksjonen er imidlertid avsluttet. 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt