Hopp til innhold

- Fengslene her er jævlige

Trange celler, knivdrap, korrupsjon, vold, stjeling, prostitusjon, narko og et beinhardt hierarki er hverdagen i fengslene i Cochabamba.

Juan Carlos Rocha foran fengselet i Cochabamba

Juan Carlos Rocha sier forholdene i fenglene i Cochabamba er forferdelige.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

LES OGSÅ: 23-åringen varetektsfengslet

LES OGSÅ: Rettssaken utsatt på ubestemt tid

LES OGSÅ: Kokaintiltalte må svare om flytur

NRK.no-reporter Sjur Øverås Knudsen foran fengselet i Cochabamba.

NRK.no-reporter Sjur Øverås Knudsen foran fengselet i Cochabamba.

Foto: NRK

Cochabamba i Bolivia (NRK:no):

Juan Carlos Rocha (39) har bodd sju år i Cochabamba. I fem år har han jobbet for en katolsk frivillighetsorganisasjon som har dokumentert og forsøkt å sette fokus på de dårlige forholdene i fengslene i byen.

NRK.no tar med Rocha til San Sebastian-fengselet, der de tre norske kvinnene måtte sitte etter at de ble arrestert med nesten 22,5 kilo kokain i bagasjen på vei til Norge. På motsatt side av veikrysset ligger San Sebastian-fengselet for menn.

Får 15 boliviano i måneden

De innsatte i disse fengslene får utbetalt 15 bolivano måneden mens de sitter inne. Det tilsvarer omtrent 12 kroner og 50 øre i norske penger. For disse pengene må de kjøpe alt de trenger i løpet av en måned. Men ofte kommer ikke disse pengene, de forsvinner på veien, gjerne på grunn av stjeling.

- Inne i fengselet er det trangt og tre personer må som regel dele en liten celle. Når det av og til kommer mange nye fanger på en gang, kastes flere inn på et fellesrom som allerede er overfylt, forteller Rocha til NRK.no.

Fangene som er lavest på rangstigen holder til i de øverste etasjene.

Fangene som er lavest på rangstigen holder til i de øverste etasjene.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Ifølge Rocha er de fleste som jobber der korrupte, og det gjelder alt fra fangevokterne, ledelsen i fengslene, fengselsmyndighetene og politiet. Han forteller også at det flyter av narkotika, at det skjer vold hele tiden og at det hender folk blir stukket ned med kniv.

- Det er rett og slett hardt bare å overleve her, sier Rocha.

Får prostituerte på døren

For de som har penger er det likevel ikke så ille å sitte i fengsel i Cochabamba.

- For mellom tre og fire tusen amerikanske dollar kan man få en egen luksuscelle med minibar, kabel-TV og luksusprostituerte levert på døren, forteller Rocha til NRK.no.

- De erfarne fangene som har penger og makt, tar alt fra nyankomne fanger. Har ferskingene penger, eller klær og sko som noen av de med makt har lyst på, skiftes det eier, forteller Rocha.

Og det skjer frivillig eller med makt. De ansatte i fengslene ser mellom fingrene så lenge det betales oppover. Og når ledelsen i fengslene får tak i noe de har lyst på, betales det nedover.

- De erfarne fangene har et system der de nye må betale for alt, også besøk fra familiene sine. Og har du ikke familie får du de dårligste plassene i fengselet. Da er du et null. Betaler familien for det, så får du det bedre, forteller Rocha om fengslene i Cochabamba.

Prostituerer seg fra fengslene

Da rettssaken skulle begynne på fredag hadde to av de tre arresterte norske kvinnene oppholdt seg i 572 dager i San Sebastian-fengselet i Cochabamba.

Dersom de blir dømt i narko-saken, vil de trolig måtte sone disse dagene «på nytt». Etter det NRK.no forstår gis det ikke fradrag i soningen for dagene de har måttet vente på at saken skal komme opp. De kan heller ikke vente seg noen kompensasjon dersom de skulle frikjennes.

Utenfor fengselet er det lange rekker med senger som fangene har laget.

4. Utenfor fengselet er det lange rekker med senger som fangene har laget.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

San Sebastian-fengselet er dessuten et fengsel der det sitter kvinner med lange straffer. I Bolivia er det som regel slik at barna er med mor, basta. Dermed er det en god del barn som vokser opp inne i fengselet, men som hver dag går ut for å gå på skole, for å leke, og aller helst for å tigge eller selge ting på gaten.

Som i de andre fengslene i Cochabamba er det også mulig å kjøpe seg til enecelle og andre goder. Alle kvinnene har en jobb der inne for å spe på de 15 bolivianoene som ofte forsvinner på vei til fangene.

På plassen utenfor kvinne- og herrefengselet selges det senger og andre møbler som fangene har laget.

- Men for å overleve er det flere som jobber som prostituerte inne i fengselet, forteller Rocha. Og han konkluderer:

- Fengslene her er jævlige.

Kvinnefengselet i Cochabamba har fått pusset opp fasaden.

Kvinnefengselet i Cochabamba har fått pusset opp fasaden.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Rettssaken utsatt på ubestemt tid

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt