NRK Meny
Normal

- Døden er sannhetens pris

- Hun døde som menneskeverdets forsvarer, sa opposisjonspolitiker Mikhail Kasjanov på ettårsdagen for drapet på den russiske journalisten Anna Politkovskaja.

Anna Politkovskaja
Foto: Alexey SAZONOV / AFP

Rundt 2000 russere samlet seg i Moskva for å markere dagen, mange med blomster og bilder av journalisten, andre med plakater med blant annet påskriften "Anna! Døden er prisen for sannheten".

- Må kjempe for frihet

Mikhail Kasjanov

Mikhail Kasjanov mintes Anna Politkovskaja.

Foto: DMITRY KOSTYUKOV / AFP

- Navnet hennes har fått den høyeste moralske autoritet, sa Kasjanov til menneskemengden.

Menneskerettighetsgrupper viste frem bilder fra Tsjetsjenia, som var fokus for Politkovskajas journalistikk.

Hun ble skutt og drept utenfor sitt hjem i sentrum av Moskva 7. oktober i fjor, mens hun jobbet med en sak om russiske soldaters overgrep i Tsjetsjenia.

Drapet førte til en rekke reaksjoner fra det internasjonale samfunnet, som beskyldte Kreml for å ikke gå langt nok for å beskytte ytringsfriheten.

- Vi må kjempe for frihet, sa Dmitry Muratov, redaktør for avisen Novaja Gazeta, hvor Politkovskaja arbeidet. - Vi må bevare Anna i hjertene våre og ikke følge instruksene fra president Putin.

Drept på Putins fødselsdag

Politiet hadde satt inn ekstra mannskap, både med hensyn til ettårsdagen for drapet på Anna Politkovskaja og en markering av fødselsdagen til Russlands president Vladimir Putin, som fyller 55 år i dag.

- I dag feirer Putin sin fødselsdag, men om få år vil denne datoen først og fremst bli husket for Annas død, sa tidligere verdensmester i sjakk, Garry Kasparov.

 

Anna Politkovskaja

Anna Politkovskajas kolleger holdt en minnestund for den drepte tobarnsmoren.

Foto: STR / AP

Minnestund

Flere av Anna Politkovskajas kolleger samlet seg tidligere i dag til en privat minnestund for den drepte journalisten, og familien hennes holdt en minnestund ved graven hennes i utkanten av den russiske hovedstaden.

Drapet på Anna Politkovskaja er fortsatt uoppklart.

 

Anna Politkovskaja
Foto: STR / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt